Απο-κωδικοποιώντας το fitness

Ακούγοντας τη λέξη fitness, ίσως το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένα γραμμωμένο σώμα με six-pack, σύνθετες, περίπλοκες ασκήσεις, ατάκες του τύπου ”no pain, no gain”, shakes πρωτεϊνης, αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο, μια άχαρη και στεγνή διατροφή, στέρηση, πειθαρχία και άλλα τέτοια… ”ωραία”, που μόνο στο άκουσμά τους μια κόπωση και μια αποστροφή τη νιώθουμε μεν, πλασάρονται όμως πολύ έξυπνα από την εν λόγω βιομηχανία. Σε αυτό το άρθρο σήμερα θα πούμε μερικά πράγματα για την πραγματική έννοια του fitness, τη σημασία του, τα οφέλη του αλλά και γιατί είναι υπόθεση καθαρά προσωπική.

 

Αν μπορούσαμε να ορίσουμε με απλές έννοιες το fitness, θα λέγαμε ότι είναι η καλή φυσική κατάσταση, η ευεξία, το αίσθημα ευφορίας που απορρέι από οποιασδήποτε μορφής άσκηση και κίνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει ένα είδος άσκησης και εκγύμνασης που να ταιριάζει σε όλο τον κόσμο, μιας και αυτό έχει να κάνει με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οι προτιμήσεις, η καθημερινότητα, το επίπεδο του κάθε ατόμου, οι ανάγκες του, οι στόχοι του, καθώς φυσικά και με τους βιολογικούς παράγοντες (πχ ηλικία, φάση ζωής, κατάσταση υγείας κτλ).

 

Ιδανικά καλό είναι να μπορούμε να συνδυάζουμε διαφορετικούς τύπους άσκησης και να μην ”κολλάμε” σε έναν, μιας και αν το σκεφτούμε στα πλαίσια της καθημερινότητάς μας, το σώμα μας εκτελεί τόσες πολλές διαφορετικές κινήσεις και επιτελεί τόσες λειτουργίες καθημερινά, ώστε διαφορετικά είδη άσκησης μπορούν να του προσφέρουν και διαφορετικά οφέλη, αφού το κάθε είδος άσκησης ενεργοποιεί και δουλεύει διαφορετικές μυϊκές ομάδες και ίνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως

 

  •  ωφελούμαστε τόσο από αερόβιας μορφής άσκηση (που εκτός από καύσεις, τονώνει την υγεία της καρδιάς μας αλλά και μέσω της εφίδρωσης μας βοηθά να αποβάλλουμε τοξίνες, βοηθά στη μεταφορά αίματος και οξυγόνου στους ιστούς),

 

  • όσο και από αναερόβιας μορφής/δύναμης (δυναμώνει το μυικό μας σύστημα, τονώνεται ο μεταβολισμός, μιας και η μυϊκή μάζα χρειάζεται ενέργεια για να συντηρηθεί αλλά και να αναπτυχθεί, προάγεται η υγεία των οστών μας).

 

  • Επίσης μεγάλη σημασία έχει και το stretching, οι ασκήσεις διάτασης, που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να γίνει πιο εύκαμπτο και λειτουργικό, φροντίζοντας τις αρθρώσεις και επιμηκύνοντας τους μυς.

 

 

Πώς λοιπόν ξεκινάμε; Με τι κριτήριο διαλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει;

 

  • Αρχικά είναι πολύ σημαντικό (και θα το λέμε συνέχεια) να βρει ο καθένας μας το δικό του ”γιατί”: Γιατί θέλουμε να έχουμε την άσκηση στη ζωή μας; Πώς θα νιώσουμε με αυτή την αλλαγή; Τι πιστεύουμε ότι θα μας προσφέρει και πού θα μας ωφελήσει; Eίμαστε πραγματικά διατεθειμένοι να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο μέσα στη μέρα μας για να γυμναστούμε; Αν υπάρχει το σωστό κίνητρο μαζί με τη θέληση, μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα.
  • Σε δεύτερο στάδιο, καλό είναι να λάβουμε υπόψιν κάποιες παραμέτρους που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το είδος που μας ταιριάζει καλύτερα, όπως είναι οι ανάγκες και οι στόχοι μας (από βελτίωση φυσικής κατάστασης με την ευρεία έννοια έως αποκατάσταση μετά από τραυματισμό/χειρουργείο), η καθημερινότητα και το πρόγραμμά μας (πχ ποια ώρα της ημέρας μας εξυπηρετεί καλύτερα, πόσο συχνά μέσα στην εβδομάδα κτλ), η προσωπικότητα και οι προτιμήσεις μας (πχ μας αρέσει καλύτερα το γυμναστήριο, το σπίτι ή εξωτερικοί χώροι, με παρέα, σε ομάδα, μόνοι μας κτλ), αλλά και η εξοικείωσή μας με την άσκηση, το επίπεδό μας σαν ασκούμενοι (πχ αρχάριοι, πιο δραστήριοι κτλ).

 

Just do it!

Η άσκηση, η κίνηση, είναι ζωή. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας και να γίνεται με χαρά και ευχαρίστηση και όχι σαν αγγαρεία ή με άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα, πόσο μάλλον να είναι εξαντλητική ή επίπονη. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη άσκησης που σίγουρα ο καθένας μας μπορεί να βρει αυτό που του αρέσει και του ταιριάζει καλύτερα. Σημασία δεν έχει άλλωστε να επιλέξουμε κάτι επειδή το κάνουν όλοι, αλλά επειδή το δοκιμάσαμε ή θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε, μας φαίνεται ενδιαφέρον και το κάνουμε ευχάριστα και για τον λόγο αυτόν φτιάχνουμε πρόθυμα χρόνο μέσα στη μέρα μας.

 

Ας μην το ξεχνάμε άλλωστε (γιατί πιστέψτε με, έχω περάσει και εγώ από αυτό το τρυπάκι), η άσκηση είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας! Το περισσότερο δεν είναι πάντα/απαραίτητα το καλύτερο, αλλά κάθε κίνηση μετράει, κάθε ευκαιρία να κινηθούμε μέσα στη μέρα (από το να περπατήσουμε λίγο παραπάνω, να ανεβοκατέβουμε σκάλες αντί για ασανσέρ, να κάνουμε μερικά σετ ασκήσεων για μερικά λεπτά αντί να εστιάσουμε στο πόσην ώρα θα γυμναστούμε κτλ)… Νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ. That’s the spirit!

 

Και επειδή μαζί προσεγγίζουμε τα πράγματα ολιστικά, η υγιής ένταξη της άσκησης στη ζωή μας αποτελεί κομμάτι του τρόπου ζωής μας και πάει χεράκι-χεράκι με όλα τα υπόλοιπα βήματα και τις επιλογές που κάνουμε μέσα στη μέρα μας προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και της βελτίωσης της ποιότητάς της. Ας μην συγχέουμε λοιπόν το fitness με συγκεκριμένα ταμπελάκια, αλλά ας το δούμε σαν αυτό που πραγματικά είναι: ένα είδος αυτοφροντίδας, ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας, προαγωγός της γενικότερης υγείας μας, σωματικής, ψυχικής αλλά και πνευματικής και σε καμία περίπτωση είδος σωματικής τιμωρίας ή καταναγκαστικό έργο.

 

Just do it λοιπόν! Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, κάντε το κομμάτι της ζωής σας, δείτε το σαν μια κίνηση αγάπης στο σώμα σας, κινηθείτε, γίνετε πιο δραστήριοι, πάντα με τον δικό σας τρόπο, τους δικούς σας ρυθμούς και ποτέ μα ποτέ μην συγκρίνετε αυτό που κάνετε εσείς και τα δικά σας αποτελέσματα με εκείνα κάποιου τρίτου. Η ευεξία είναι υπόθεση προσωπική, είναι η ΔΙΚΗ ΣΑΣ υγεία, το δικό σας σώμα.

 

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο, να σας έδωσε έμπνευση και όρεξη για νέα βήματα, να μάθατε κάτι καινούριο από αυτό και να το βρήκατε χρήσιμο και ενδιαφέρον. Θα χαρώ πολύ να το μοιραστείτε με οποιονδήποτε μπορεί να του φανεί εξίσου χρήσιμο και εκτιμώ πολύ τα σχόλια, τις ιδέες, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας.

 

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *