Τι είναι αυτό που μπορεί τελικά να μας ”αλλάξει τη ζωή”;

Ελπίζω από τον τίτλο ήδη να κέρδισα την προσοχή σας αλλά και να την κρατήσω μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου. Θα σας πω μόνο ότι αξίζει να συνεχίσετε να διαβάζετε, καθώς αυτά που θα πούμε παρακάτω μπορεί να είναι πράγματα που τα έχετε βιώσει ή αισθανθεί ή σκεφτεί και εσείς, χωρίς όμως ενδεχομένως να έχετε δώσει ακριβή εξήγηση στο γιατί τους. Ακόμα περισσότερο όμως αξίζει αν πρόκειται για κάτι που θα διαβάσετε και θα σκεφτείτε πρώτη φορά, οπότε θα χαρώ διπλά γιατί θα σας έχω ανοίξει έναν ακόμα μικρό ορίζοντα στο μυαλό σας.

 

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε να προσαρμοστούμε πάνω σε διαφόρων ειδών αλλαγές: αλλαγές εσωτερικές, εξωτερικές δικές μας, αλλαγές χώρων (ή και χωρών), ανθρώπων που έρχονται, περνάνε ή/και φεύγουν από τη ζωή μας, οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί το μυαλό μας. Σαν ανθρώπινα όντα λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα προσαρμογής σε όλες αυτές τις αλλαγές, της ροής μαζί με αυτές. Την ίδια στιγμή, έχουμε πάντα τη δυνατότητα (και ικανότητα) επιλογής. Επιλογής του πώς θα κάνουμε αυτές τις αλλαγές, πώς θα πορευθούμε με αυτές, αν θα τις δεχτούμε ή θα τις απορρίψουμε. Η στάση μας δηλαδή δεν είναι προορισμένη να είναι παθητική και στωική, αλλά (μπορούμε να) έχουμε ενεργό ρόλο σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή μας και τις αλλαγές που εμφανίζονται στο δρόμο μας. Πόσο μάλλον, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να επιλέξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε.

 

Λένε πως αν θες να γνωρίσεις τον άνθρωπο που θα σου αλλάξει τη ζωή, δεν έχεις παρά να κοιτάξεις στον καθρέφτη. Και έτσι είναι. Αυτό μου έχει διδάξει εμένα η εμπειρία μου μέσα στα χρόνια που έχω διανύσει στον πλανήτη αυτόν (και όντας βέβαια και άνθρωπος που παρατηρώ και αναλύω, που δρω με ενσυναίσθηση σε μεγάλο βαθμό). Πιστεύω πολύ στη δύναμη και τη σοφία που ο καθένας μας έχει μέσα του. Δύναμη και σοφία ανεξάρτητες από το μορφωτικό επίπεδο του ατόμου, αλλά στενά δεμένες με το ένστικτο, τη συναίσθηση και το νου του, την αντίληψή του. Αυτό που στα αγγλικά αποκαλούν ”gut feeling” και το οποίο, για να είμαστε και ειλικρινείς, δεν έχει ειπωθεί τυχαία, αυτό όμως είναι κάτι που πατάει και σε άλλα… χωράφια και δεν είναι η ώρα να το εξηγήσουμε παραπάνω.

 

Ένας άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και μάτια στις αλλαγές και τις εμπειρίες της ζωής, μπορεί να έχει στα χέρια του, με την ευρεία έννοια, όλα τα εργαλεία για να την ”αλλάξει”. Έχετε ακούσει (ή και βιώσει οι ίδιοι) αυτό που λένε πως ένας άνθρωπος ”αλλάζει” είτε με πολλή αγάπη είτε με πολύ πόνο; Βγάζοντας στην άκρη το στοιχείο αυτό της υπερβολής, τι είναι αυτό που έχουν κοινό και οι δύο περιπτώσεις; Μια εμπειρία! 

 

 

Εμπειρία = Μεταμόρφωση

Το έχω ξαναπεί και θα το λεώ συνέχεια γιατί το πιστεύω ολόψυχα πως τα πάντα στη ζωή είναι ενέργεια. Το ένα φέρνει το άλλο, η ενέργεια συνεχώς αλλάζει μορφές αλλά δεν παύει να υπάρχει, να είναι εκεί. Έτσι και μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά μας, επέρχονται και οι αλλαγές στη ζωή μας. Αλλαγές που είτε προκύπτουν από εξωτερικούς από εμάς παράγοντες (καταστάσεις, ανθρώπους κτλ), είτε τις φέρνουμε εμείς με τις επιλογές και τις ενέργειές μας. Σε κάθε μα κάθε περίπτωση, αποκτάμε μια εμπειρία, η οποία είναι και αυτή που θα φέρει την αλλαγή και τη… μεταμόρφωση, θα μπορούσαμε να πούμε σε κάποιες περιπτώσεις, μέσα μας και ίσως και στο εξωτερικό μας κομμάτι.

Κάπου εδώ λοιπόν, θέλω να παρεμβάλω και την έννοια της πληροφορίας, η οποία είναι παντού, μας δίνει διαρκή ερεθίσματα, μας κινητοποιεί, μας ενημερώνει. Αρκεί όμως η πληροφορία για να αλλάξουμε το οτιδήποτε; Μπορεί κάτι που θα διαβάσουμε/θα ακούσουμε/θα μας πουν/θα δούμε να μας αλλάξει τη ζωή; Μπορούμε να ”υιοθετήσουμε” την πληροφορία και να την εντάξουμε στη ζωή και την καθημερινότητά μας;

Κάπου εδώ θυμάμαι αυτό που λένε πως ”κάποια μέρα δεν θα θυμάσαι τα λόγια, θα θυμάσαι όμως το πώς σε έκαναν να νιώσεις”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο μυαλό μας κάποια στιγμή ”πετάμε” την πληροφορία (εδώ τα λόγια για παράδειγμα) και κρατάμε το όλο συναίσθημα, την αίσθηση, την όλη ανταλλαγή ενέργειας. Η αίσθηση είναι απόρροια της εμπειρίας. Η αίσθηση και η εμπειρία είναι τα αλάνθαστα κριτήρια. Το ότι μία πληροφορία μπορεί να υπάρχει, δεν σημαίνει πως από μόνη της μπορεί να αλλάξει μια δεδομένη κατάσταση. Η αλλαγή επέρχεται με ενέργεια και κινητοποίηση, με αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας σε νοητικό αλλά και βιωματικό επίπεδο, ώστε κάπως έτσι να μετατραπεί σε εμπειρία.

 

Εμπειρία VS Γνώση & Πληροφορία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αρκετές από τις πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά είναι έγκυρες, αποδεδειγμένες, de facto. Είτε μιλάμε για γεγονότα, είτε για επιστημονικά δεδομένα από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα. Αυτό είναι και το αντικειμενικό κομμάτι. Το μειονέκτημά του είναι πως δεν αρκεί για να μας αλλάξει τη ζωή. Κοινώς, είναι κάτι που από το ένα αφτί μπορεί να μπει και από το άλλο να βγει.

Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί. Όλοι μας έχουμε τα δικά μας βιώματα και εμπειρίες. Από αυτά μαθαίνουμε την τέχνη της ζωής. Από αυτά διαμορφωνόμαστε σαν άνθρωποι και χαρακτήρες, από αυτά κάνουμε τις επιλογές μας. Είναι ο δικός μας μοναδικός συνδυασμός λογικής και συναισθήματος. Οι εμπειρίες μας είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί εύκολα να αντιταχθεί το απλό γεγονός ή κάτι που θα μας πει κάποιος άλλος. Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση με άλλα άτομα γιατί ο ένας προσπαθεί να επιβάλει τη δική του εμπειρία σαν ”γνώση” στον άλλον ή δεν μπορούμε να βρούμε κοινό σημείο με βάση τα βιώματα και τον χαρακτήρα μας; Αν κατανοήσουμε αυτό, μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά στον κόσμο γύρω μας… Ποτέ κανένας και τίποτα δεν είναι στο μυαλό και την ψυχή μας σαν εμάς τους ίδιους.

 

Μιλώντας για αλλαγές…

…θα κλείσω το άρθρο με λίγα λόγια για τη δική μου ιστορία πάνω σε αυτό που προσπαθώ να κάνω και να φτιάξω μέσα από τη σελίδα μου.

Έφτασα εδώ έχοντας περάσει κάποια χρόνια αναζητώντας τη δική μου αλήθεια σε διάφορους τομείς της ζωής μου, από τη διατροφή και την άσκηση, τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έως την ίδια τη γυναικεία μου υπόσταση, το πώς (θεωρούσα ότι) ”πρέπει” να είμαι, τι να έχω καταφέρει, με τι να ασχολούμαι κτλ κτλ. Στα χρόνια αυτά γνώρισα ανθρώπους, άλλαξα επαγγέλματα, βίωσα αλλαγές στη ζωή μου, μέχρι να φτάσω στο τώρα και μέχρι να συνεχίσω να φτάνω στο κάθε τώρα, όπου όλα αυτά συνεχώς θα αλλάζουν. Τι έμαθα; Πολλέεεεες πληροφορίες από τις οποίες στην πραγματικότητα μου έμειναν μόνο εκείνες που κατάφεραν να μου γίνουν εμπειρίες: κατάλαβα ότι μαθαίνουμε όχι πάντα με τον εύκολο και καλό τρόπο, αλλά και από την αντίθετη πλευρά, ξεχωρίζοντας το τι δεν είναι για εμάς. Αυτό το τελευταίο το θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο, μιας και είναι αυτό που θα μας κάνει να αλλάξουμε πορεία ώστε να μπορέσουμε να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα με τον δικό μας πραγματικό σκοπό και όλα αυτά που μας ταιριάζουν, αφού πλέον θα μπορέσουμε να τα αντιληφθούμε, να τα εντοπίσουμε αλλά και να τα εκτιμήσουμε καλύτερα. Το σωστό για εμάς, το ιδανικό μας, είναι αυτό με το οποίο/μέσα στο οποίο θα μπορούμε να λάμψουμε, να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς προσπάθεια, χωρίς προσποίηση. Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω εγώ, θα μπορέσει όμως να σας το εξηγήσει η δική σας εμπειρία όταν το βιώσετε, πιστέψτε με!

Αυτό που θέλω λοιπόν εγώ μέσα από το health coaching, δεν είναι ούτε να μοιραστώ πληροφορίες που αφενός βρίσκει κανείς και μέσω μηχανών αναζήτησης, αφετέρου εν τέλει δεν θα χρησιμεύσουν ιδιαιτέρως μακροπρόθεσμα. Αυτό που θέλω είναι να βοηθήσω τον καθέναν να βρει τη δική του αλήθεια, να συντονιστεί με το σώμα και τις ανάγκες του, οι οποίες αλλάζουν ολοένα, να αλλάξει τις συνήθειές του μέσα από το πώς θα νιώθει με τον εαυτό του και το σώμα του, με τους ρυθμούς του, με το να συνεργαστούμε σε μια σχέση ανθρώπινη πάνω απ’ όλα και όχι σχέση συναλλαγής. Θυμηθείτε άλλωστε, εμπειρία > πληροφορία αλλά και εμπειρία = μεταμόρφωση. Αυτό είναι που έψαχνα εγώ, αυτό θέλω να κάνω, αυτό να είμαι!

 

Ελπίζω και εύχομαι να σας εμπνέω μέσα από τη σελίδα μου, τόσο με τα άρθρα εδώ στο site, όσο και με τα posts και τα stories στο Instagram @elenakanteraki. Μην διστάσετε να μοιραστείτε το άρθρο με κάποιον που πιστεύετε πως θα του φανεί χρήσιμο ή/και ενδεχομένως μπορεί να ταυτιστεί. Περιμένω με χαρά τα σχόλιά σας, τις ιδέες σας, προτάσεις και παρατηρήσεις.

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *