Το how-to του τέλειου smoothie

Τα smoothies αποτελούν έναν από τους πιο εύκολους τρόπους να καταναλώσουμε φρούτα αλλά και να ‘’κρύψουμε’’ μέσα σε αυτά πράσινα λαχανικά (πχ σπανάκι, kale) ώστε να καλύψουμε τις ημερήσιες μας ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Βάζουμε τη φαντασία, κάνουμε τους συνδυασμούς και έχουμε κάθε φορά ένα εντελώς διαφορετικό smoothie γεμάτο χρώμα και θρέψη!

 

 

Σε γενικές γραμμές, τα smoothies είναι εύπεπτα και μας προσφέρουν κορεσμό και μάλιστα, ανάλογα τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σαν πρόταση πρωινού γεύματος, όσο και σαν ενδιάμεσο γεύμα/σνακ στην πιο ελαφριά τους βερσιόν. Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω τρόπους που μπορούμε να τα ενισχύσουμε θρεπτικά, ώστε να τα εντάξουμε εύκολα και ευχάριστα στην καθημερινότητά μας.

 

  • Φρούτα: προσωπικά χρησιμοποιώ πάντα τη μπανάνα σαν βάση, τόσο λόγω της υφής της, όσο και επειδή βρίσκω ότι προσφέρει έξτρα κορεσμό σε σχέση με φρούτα με πιο χυμώδη σάρκα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να παίξει ελεύθερα με άλλα 1-2 φρούτα, ανάλογα με την όρεξη και τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις. Ωραία ιδέα είναι τα κατεψυγμένα μούρα διαφόρων ειδών (που δίνουν και πιο παγωμένη υφή στο ρόφημά μας), ο ανανάς, το ροδάκινο/νεκταρίνι, πεπόνι, μάνγκο κ.ά…

 

  • Λαχανικά: πολύ ωραία ιδέα είναι το να… κρύβουμε πράσινα λαχανικά στα smoothies μας. Baby σπανάκι, kale, μαρούλι, αγγούρι, ακόμα και μπρόκολο και κουνουπίδι σε μικρές ποσότητες ενισχύουν σε χλωροφύλλη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αλλά και σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο το smoothie μας. Και λόγω της γλυκύτητας των φρούτων, συνήθως δεν γίνονται και καθόλου αντιληπτά στη γεύση. Win-win!

 

  • Νερό ή φυτικά ροφήματα: για να… γυρνάει το μπλέντερ μας, μπορούμε αντί για νερό, να προσθέσουμε κάποιο φυτικό γάλα επιλογής μας, ιδανικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

 

  • Σπόροι: λιναρόσπορος, σπόροι κάνναβης, σπόροι chia για έξτρα πρωτεϊνη, φυτικές ίνες και Ω3 λιπαρά, κάνουν το smoothie πιο χορταστικό, πιο πλήρες αλλά και πιο ωφέλιμο για την υγεία του εντέρου μας.

 

  • Βούτυρα ξηρών καρπών, ταχίνι, κακάο, cacao nibs: εκτός από έξτρα γεύση, βοηθούν να απορροφήσουμε καλύτερα κάποιες από τις βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών, μας χορταίνουν περισσότερο αλλά και βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ώστε να μην έχουμε απότομες αυξομειώσεις, αλλά σταθερή ενέργεια.

 

  • Γιαούρτι επιλογής, κεφίρ ή σκόνη πρωτεϊνης: για πιο παχύρρευστο και ενισχυμένο smoothie, αναλόγως του τι θα επιλέξουμε. Η σκόνη πρωτεϊνης είναι κάτι καθαρά προαιρετικό, εφόσον κάποιος μπορεί είτε να το χρειάζεται λόγω προσωπικών σωματικών αναγκών, είτε γενικά να το χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Κατά τα άλλα, έχοντας φτιάξει ένα ρόφημα με όλα τα παραπάνω, είναι πέρα από σούπερ!

 

Ιδέες για συνδυασμούς σε smoothies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα στο Instagram @elenakanteraki, όπου μάλιστα υπάρχει και σχετικό highlight για να δοκιμάσετε και να παίξετε με τους συνδυασμούς. Να το θυμάστε πάντα ότι η διατροφή για να είναι βιώσιμη και να μας δίνει πληρότητα και ευχαρίστηση, πρέπει να είναι σαν παιχνίδι, να τη χαιρόμαστε και να την απολαμβάνουμε! Αν φτιάξετε λοιπόν κάποιο από τα smoothie που σας δείχνω, κάντε με tag να τα δω και εγώ! Για ερωτήσεις, ιδέες, προτάσεις, απορίες, αφήστε μου σχόλιο εδώ και μην ξεχάσετε να μοιραστείτε το άρθρο για να δώσουμε ιδέες και σε οποιονδήποτε άλλον ψάχνει για να μάθει και να δοκιμάσει!

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *