Πίστεψέ το (δούλεψε γι’ αυτό) και θα γίνει!

Έχεις ακούσει ποτέ την έννοια της ”ρεαλιστικής αισιοδοξίας”; Πρόκεται για μία πιο… προσγειωμένη προσέγγιση στη θετική σκέψη και νοοτροπία, αφού έχει να κάνει με την πεποίθηση του ατόμου ότι θα επιτύχει, θα τα καταφέρει, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας την ίδια στιγμή ότι θα υπάρξουν (πιθανές) προκλήσεις, ίσως και εμπόδια στην πορεία. Με λίγα λόγια, δεν μιλάμε για μια γενική και αόριστη αισιοδοξία με στοιχεία ρομαντισμού (που βέβαια δεν είναι και αυτή κακό να υπάρχει, όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε πως ξεκινώντας κάτι, το σύμπαν θα συνωμοτήσει), αλλά για μια επαφή με την πραγματικότητα και τη λογική, εκεί όπου σκεφτόμαστε μεν και εξετάζουμε τα ενδεχόμενα, παρ’ όλα αυτά έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις ικανότητές μας, σηκώνουμε μανίκια και χαράζουμε πορεία.

 

Η επιτυχία δεν είναι κάτι που σου συμβαίνει. Είναι κάτι που το φτιάχνεις και το καταφέρνεις εσύ. Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι κύριος των πράξεων και των σκέψεών σου, είσαι εσύ! Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πορείας και του μέλλοντός μας εξαρτάται πάντα από εμάς τους ίδιους. Κάθε μας σκέψη, κάθε επιλογή που μπορεί να γίνει πράξη, μας φέρνει πιο κοντά ή μας απομακρύνει από τους στόχους μας ή όσα ονειρευόμαστε να κάνουμε, να γίνουμε, να καταφέρουμε.

 

Αν το πιστέψουμε λοιπόν, θα γίνει;

Έχουμε πει και άλλες φορές ότι δεν αρκεί απλώς να θέλουμε και να ελπίζουμε για κάτι, αλλά αρχικά θα πρέπει να έχουμε μέσα μας ένα ισχυρό ”γιατί”. Το ”γιατί” αυτό είναι που θα βάλει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα πατήσει το πλάνο δράσης μας. Επειδή όμως στη ζωή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τόσο άσπρο-μαύρο, το πιο πιθανό είναι, όσο και να θέλουμε κάτι, την ίδια στιγμή να μας μπαίνουν στο μυαλό αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις, φόβος, ανησυχίες, άγχος. Ίσως να μην φταίμε απόλυτα εμείς, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος από τη φύση του έχει μια ροπή στην αρνητική σκέψη. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που δεν λύνεται. Μαζί λοιπόν με το να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα για να… γυρίσουμε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές και να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας.

 

 

1. Αναγνωρίζουμε και παραδεχόμαστε την ύπαρξη αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, καθώς και το εάν υπάρχει αρνητική αυθυποβολή.

 

2. Αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας:

Μπορεί να ακουστεί λίγο κλισέ, φροντίζουμε όμως να εστιάζουμε στα καλά και θετικά, είτε αυτά είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα. Δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο τι καταφέρνουμε, πού προοδεύουμε, τι αποκτάμε, παίρνουμε επιπλέον κίνητρο και μαθαίνουμε να βλέπουμε το ποτήρι μας μισογεμάτο. Βρίσκουμε το χιούμορ στα πράγματα, τα προσεγγίζουμε πιο ελαφρά, δεν τα παίρνουμε κατάκαρδα αλλά μαθαίνουμε να διασκεδάζουμε στην πορεία.

Ρωτάμε τον εαυτό μας τι είναι αυτό που μπορούμε να μάθουμε από την Χ εμπειρία. Γιατί από όλα κάτι μαθαίνουμε και από όλα κάτι μας μένει. Αυτό μας εξελίσσει, μας δυναμώνει και διευρύνει το μυαλό και τους ορίζοντές μας.

 

3. Αναλαβάνουμε δράση!

Αν κολλήσουμε οπουδήποτε, αν χρειαστεί να καθαρίσουμε λίγο το μυαλό μας, να πάρουμε έμπνευση, να μοιραστούμε, να συζητήσουμε, υπάρχει πάντα μια επιλογή. Από το να βγούμε έξω για λίγο περπάτημα για να κινηθούμε αλλά και να συγκεντρωθούμε λίγο στο παρόν, έως το να βρούμε και να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μπορούν να μας παρέχουν θετική ενέργεια και συμπαράσταση, όλα είναι θέμα προτιμήσεων, δοκιμών και του τι ταιριάζει καλύτερα στον καθέναν μας. Σημασία έχει να βρίσκουμε πάντα να κάνουμε πράγματα που θα μας προσφέρουν πληρότητα και ευχαρίστηση στο τώρα, ώστε να αποφορτιζόμαστε από τα αρνητικά και να γεμίζουμε όρεξη, μπαταρίες και θετική ενέργεια!

 

 

Αν το πιστέψουμε λοιπόν, θα γίνει. Και ακόμα και να μην γίνει αυτό ακριβώς που έχουμε κατά νου όταν ξεκινάμε, η ίδια η πορεία μπορεί πάντα να μας εκπλήξει. Πολλές φορές, κάνοντας βήματα προς μία κατεύθυνση και στόχο, μαθαίνουμε αρχικά καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουμε κάτι άλλο (ή και πολλά άλλα) που είναι πιο κοντά σε εμάς, που μας φέρνουν μεγαλύτερη ολοκλήρωση και ευτυχία, που μας ταιριάζουν και μας γεμίζουν καλύτερα. Οτιδήποτε και αν είναι λοιπόν που ονειρευόμαστε και θέλουμε να πετύχουμε, οι βάσεις μας είναι πάντα στη γη, έχουμε επίγνωση του ότι θα χρειαστεί προσπάθεια και δράση από μεριάς μας και ότι ο δρόμος μας δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή, θυμόμαστε όμως και ότι η ζωή ευνοεί τους ”τολμηρούς”, αυτούς που πάνε μπροστά, δουλεύουν γι’ αυτό και είναι αποφασισμένοι να το καταφέρουν!


Ελπίζω το άρθρο αυτό να σας άγγιξε, να σας έδωσε έμπνευση και θετική ενέργεια. Μοιραστείτε την λοιπόν ελεύθερα με όποιον άλλο μπορεί να την αξιοποιήσει και πείτε μου στα σχόλια τις δικές σας προτάσεις, παρατηρήσεις, ιδέες, ερωτήσεις, απορίες.

 

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *