Spring ”cleaning” the wellthy way!

Με την άνοιξη να μπαίνει πλέον για τα καλά, όχι απλώς ανοίγει η διάθεσή μας και ανεβαίνουν τα επίπεδα ενέργειάς μας, αλλά και ξυπνάει η επιθυμία μας να κάνουμε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας, να… πετάξουμε από πάνω μας το βαρύ ”πέπλο” του χειμώνα, να ανανεωθούμε, να μας φροντίσουμε λίγο παραπάνω, σώμα και πνεύμα.

 

Μπορεί να έχετε ακούσει ξανά την έννοια του spring cleaning, πολλές φορές μάλιστα να συνοδεύεται με λίγο ”ακραίες” συμβουλές και προτάσεις, οπότε σας προετοιμάζω από τώρα ότι δεν πρόκειται να διαβάσετε παρακάτω κάτι σχετικό. Το έχουμε ξαναπεί: απότομες, ”μαγικές” και… επιθετικές πρακτικές δεν είναι ούτε βιώσιμες, ούτε όμως συνάδουν με την έννοια της αυτοφροντίδας και της αγάπης προς και για τον εαυτό μας. Οτιδήποτε τέτοιο είναι καταδικασμένο εξ αρχής να αποτύχει και, ακόμα και αν πετύχει σε κάποιο βαθμό, τα μειονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα από τα οφέλη, αφού, εκτός των άλλων μιλάμε για κάτι που μοιάζει να έχει ημερομηνία λήξης και όχι κάτι που προορίζεται να ενταχθεί στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας και να έχει έτσι διάρκεια στο χρόνο.

 

Το δικό μας wellthy spring cleaning βλέπει τα πράγματα πιο ολιστικά, επεκτείνεται τόσο στο σώμα μας όσο και στον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και το προσωπικό μας περιβάλλον. Οτιδήποτε υπάρχει γύρω και έξω από εμάς, καθώς και οτιδήποτε παίρνουμε μέσα μας (τροφή με την ευρεία της έννοια, πρωταρχική αλλά και δευτερεύουσα όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα), έχει τη δύναμη να μας τονώσει, να μας αναζωογονήσει, να μας ανανεώσει, να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, να βελτιώσει την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας. Ας δούμε λοιπόν αμέσως παρακάτω τα tips εκείνα και τις ιδέες που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε εκείνες τις μικρές αλλαγές που χρειαζόμαστε για να υποδεχτούμε την άνοιξη πιο ανάλαφρα, πιο θετικά, με περισσότερη ευεξία και ενέργεια.

 

 

  • Αλλαγή εποχής; Ω ναι! Η εποχή που μαζεύουμε τα χειμωνιάτικα, βαριά και ζεστά ρούχα και αρχίζουμε να τα… ξαλαφρώνουμε με πιο αέρινα, πιο λεπτά και ενδεχομένως χρωματιστά. Η καλύτερη ευκαιρία για ξεσκαρτάρισμα ντουλάπας! Κάθε φορά που αλλάζουμε τα ρούχα και τα παπούτσια στις ντουλάπες μας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τη θέση και τη χρησιμότητά τους σε αυτές. Ρούχα και παπούτσια που δεν μας αρέσουν πια, άλλα που δεν έχουμε φορέσει ποτέ, κάποια που ίσως δεν θυμόμαστε καν ότι έχουμε. Μας χρειάζονται όλα; Οτιδήποτε δεν θέλουμε πια, υπάρχουν πάντα είτε οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και υφασμάτων, είτε φυσικά και τόσοι οργανισμοί και οργανώσεις που τα συλλέγουν για να τα προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Έτσι εμείς όχι απλώς φτιάχνουμε έξτρα χώρο στις ντουλάπες μας (που πιστέψτε με είναι σούπερ ανακουφιστικό για κάποιο λόγο), αλλά αφενός μαθαίνουμε να κρίνουμε και να αξιολογούμε περισσότερο τις αληθινές μας ανάγκες, αφετέρου μπορούμε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας ή ακόμα και το ίδιο το περιβάλλον.

 

  • Spring cleaning – Home cleaning. Μαζεύουμε χαλιά, ενδεχομένως αλλάζουμε ελαφρώς τη διακόσμηση, ο χώρος πλέον αερίζεται πολύ περισσότερο από τους χειμωνιάτικους μήνες… Η καλύτερη εποχή για μια γερή γενική σπιτιού! Καθάρισμα, τακτοποίηση, ξεσκαρτάρισμα πραγμάτων και αντικειμένων και ο χώρος μας θα λάμπει και από καθαριότητα αλλά θα μοιάζει και πιο ”ελαφρύς” και αναζωογονημένος. (Σχετικό άρθρο για τη σημασία του καθαρού και τακτοποιημένου χώρου μπορείτε φυσικά να βρείτε εδώ.)

 

  • Διατροφική άνοιξη! Σιγά σιγά η επιθυμία μας για πιο ελαφριές τροφές αυξάνεται και με τα φρούτα και τα λαχανικά να πληθαίνουν γύρω μας σε ποικιλία σε σχέση με το χειμώνα, μας είναι πολύ πιο εύκολο να παίξουμε με νέες ιδέες, συνταγές και αναπροσαρμογές. Το κλειδί και εδώ είναι η ισορροπία. Επιλέγουμε εποχιακά, φρέσκα, θρεπτικά, αλλά δεν ξεχνάμε και το κομμάτι της ευχαρίστησης. Όλα χωράνε και όλα έχουν το ρόλο τους. Μεγάλη σημασία και εδώ είναι η σωστή και επαρκής ενυδάτωση. Νερό, βοτανικά ροφήματα, φυσικοί χυμοί… Θέλουμε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοδειδωτικά και ενυδάτωση που θα τονώσουν τον οργανισμό μας αλλά και θα ενισχύσουν τις φυσιολογικές διαδικασίες αποτοξίνωσής του για να νιώσουμε και να δούμε τη διαφορά στο σώμα και την ψυχολογία μας. (Πολλά άρθρα για διατροφή θα βρείτε στην ενότητα εδώ, καθώς και μερικά χρήσιμα tips-πασπαρτού σε αυτό το άρθρο.)

 

  • Άσκηση παντός εποχής. Δεν περιμένουμε την άνοιξη για να ξεκινήσουμε οποιοδήποτε είδος γυμναστικής, πόσο μάλλον βάζοντας βραχυπρόθεσμους και συχνά μη ρεαλιστικούς στόχους για ”summer body”, στριμωγμένους μέσα σε ένα διάστημα 2-3 μηνών. Η άσκηση (θα πρέπει να) είναι τρόπος ζωής, κομμάτι της καθημερινότητάς μας, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και την προσωπικότητά μας ώστε να είναι κάτι που μας ταιριάζει, μας εξυπηρετεί και το κάνουμε με ευχαρίστηση και όχι σαν αγγαρεία. Ανεβάζουμε παλμούς, ιδρώνουμε, διώχνουμε τοξίνες, δυναμώνουμε το σώμα μας, ανεβάζουμε τη διάθεσή μας και τόσα μα τόσα άλλα οφέλη που κάνουμε δώρο στον εαυτό μας! Οπότε ας είναι αυτό το άρθρο απλώς μια μικρή υπενθύμιση στο κομμάτι αυτό. (Μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά άρθρα για την άσκηση εδώ.)

 

  • Αυτοφροντίδα και περιποίηση. Ένα φρέσκο κούρεμα, ένας καθαρισμός προσώπου, μια οποιαδήποτε ”τελετουργία” περιποίησης είτε εντός είτε εκτός σπιτιού έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το πώς βλέπουμε και νιώθουμε τον εαυτό μας, να μας ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση και να μας δώσουν την αίσθηση μιας νέας δυναμικής που ταιριάζει τόσο με τον ανοιξιάτικο καιρό της ανανέωσης και αναγέννησης! Δεν είναι απαραίτητο καν να ξοδευτούμε αν δεν θέλουμε, μιας και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε από την άνεση του ίδιου μας του σπιτιού (κάποια άκρως αναζωογονητικά και αποτοξινωτικά τέτοια… κόλπα έχουμε δει εδώ).

 

  • Χρώματα στη φύση, στα ρούχα μας, στην ίδια την ψυχή! Έτσι γιατί μας αρέσει να τα βλέπουμε και να τα προσεγγίζουμε όλα πιο ολιστικά. Βάζουμε χρώμα λοιπόν τόσο στα ρούχα μας (εμείς τα κορίτσια έχουμε και το έξτρα benefit του μακιγιάζ και των νυχιών) όσο και στο σπίτι μας με πινελιές όπως φυτά, λουλούδια, διακόσμηση. Το χρώμα μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει όλη μας τη διάθεση και την ψυχολογία, να φέρει αντίστοιχα συναισθήματα στην ψυχή μας. Δεν είναι ποτέ μόνο το τι κάνουμε έξω μας, όσο το τι πραγματικά κάνουμε και επιδιώκουμε μέσα μας. Όλα έχουν την απόχρωση που τους δίνουμε εμείς. Ας κοιτάξουμε λοιπόν να είναι μια πιο φωτεινή, χαρούμενη, αισιόδοξη, με αγάπη, κατανόηση, φροντίδα.

 

 

Η άνοιξη θα μπορούσε να είναι και ένα συναίσθημα μέσα μας. Ας θυμόμαστε αυτό και ας το κρατήσουμε όχι μόνο για αυτήν την εποχή του χρόνου, αλλά για κάθε αλλαγή εποχής, κάθε μεταβατική περίοδο στη ζωή μας: τι μπορούμε να κάνουμε για να εναρμονιστούμε με αυτήν; Τι θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα και πιο όμορφα; Τι είναι αυτό που θέλουμε σε κάθε φάση της ζωής μας από και για τον εαυτό μας;

 

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο και να το βρήκατε χρήσιμο και ενδιαφέρον. Για εμένα ο μεγαλύτερος στόχος και επιτυχία μου είναι να μπορέσω να ”μιλήσω” έστω και σε έναν που θα με διαβάσει. Όλες οι αλλαγές και οι επιλογές ξεκινάνε από μέσα μας. Μοιραστείτε το ελεύθερα με κάποιον που μπορεί να του… μιλήσει και αφήστε μου τα δικά σας σχόλια, ερωτήσεις, ιδέες, προτάσεις, παρατηρήσεις από κάτω.

 

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *