EWP καλοκαιρινά γεμιστά με πλιγούρι

Νομίζω πως όταν δοκιμάζεις πρώτη φορά λαδερά γεμιστά με πλιγούρι αντί για ρύζι, ένας νέος μαγειρικός κόσμος ανοίγεται μπροστά σου…! Γίνονται ζουμερά, χορταστικά, έχουν πιο ενδιαφέρουσα υφή και φυσικά επιδέχονται όλων των ειδών τις προσθήκες και τροποποιήσεις. Μια δοκιμή πιστεύω θα σας πείσει και εσάς!

 

Και γιατί πλιγούρι; Πρώτον για την αλλαγή, για το twist της υπόθεσης! Δεύτερον, το πλιγούρι είναι μία πλήρης, ελαφρώς επεξεργασμένη τροφή που προέρχεται από τον πυρήνα του σιταριού που έχει αποξηρανθεί και θρυμματιστεί. Για τον λόγο αυτόν είναι και ένα δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (απαραίτητες για τις μεταβολικές μας λειτουργίες και την υγεία του νευρικού μας συστήματος), αποτελεί πηγή καλίου, μαγνησίου, σεληνίου και φωσφόρου (όλα απαραίτητα μέταλλα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας) αλλά και φυτικών ινών (γνωστών για τα οφέλη τους στη λειτουργία του εντέρου αλλά και λόγω του κορεσμού που μας προσφέρουν). Ας του δώσουμε λοιπόν μια θέση στα πιάτα μας, παρέα με τα υπόλοιπα λαχανικά της συνταγής που κυκλοφορούν σε αφθονία τους καλοκαιρινούς μήνες, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα.

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κούπα πλιγούρι ωμό
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά κολοκυθάκια
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 ντομάτες
  • 2 μελιτζάνες
  • 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
  • μερικά φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου & λίγο μαϊντανό (φρέσκο ή αποξηραμένο)
  • αλάτι & πιπέρι
  • σκόνη σκόρδου, κουρκουμά, γλυκιά πάπρικα

(Τα υλικά αυτά μας φτάνουν για σχετικά μικρό ταψί. Για μεγαλύτερη ποσότητα, αυξομειώστε ανάλογα.)

 

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε αδειάζοντας τα λαχανικά μας, κόβοντας το πάνω μέρος της ντομάτας και της πιπεριάς σαν καπάκι και βγάζοντας με κουτάλι τη σάρκα της ντομάτας και αφαιρώντας με το χέρι/με μαχαίρι τους σπόρους και το κέντρο από την πιπεριά. Για τις μελιτζάνες, τις έκοψα στη μέση κατά μήκος και έβγαλα σιγά σιγά τη σάρκα με μαχαίρι και με το χέρι μου. Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τη σάρκα της ντομάτας και της μελιτζάνας μαζί με το κρεμμύδι που μπορούμε να έχουμε κόψει σε κομμάτια για ευκολία. Συμπληρώνουμε με λίγο νερό για να γυρνάει και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν σάλτσα.

Περνάμε το κολοκύθι και το καρότο στον χοντρό τρίφτη. Ψιλοκόβουμε το δυόσμο (και το μαϊντανό, αν έχουμε επιλέξει φρέσκο).

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε τη σάλτσα, τα τριμμένα λαχανικά, το πλιγούρι και προσθέτουμε όλα μας τα άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα, μιας και θέλουμε το τελικό μείγμα να είναι ζουμερό και όχι στεγνό. Μαγειρεύουμε για περίπου 10′ μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι και να δέσει το μείγμα.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα λαχανικά μας με τη γέμιση. Όσο περισσέψει, το αδειάζουμε ομοιόμορφα στο ταψί ανάμεσα από τα γεμισμένα λαχανικά. Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα στο ταψί ώστε να σκεπάσει το πλιγούρι που έχουμε στρώσει στον πάτο. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε έτσι για 1 ώρα.

Στη 1 ώρα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 20′. Ιδανικά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει (όλοι ξέρουν ότι τα γεμιστά τρώγονται καλύτερα κρύα!) και είναι έτοιμο να το συνοδεύσουμε με λίγο τυρί της επιλογής μας και, γιατί όχι, λίγη φρέσκια σαλάτα ή βραστά λαχανικά εποχής.

 

 

Μπορεί σαν τελικό αποτέλεσμα να μην θυμίζει γευστικά τα παραδοσιακά, μαμαδίστικα γεμιστά, είναι όμως το κάτι άλλο και σας προτρέπω να τα φτιάξετε στην πρώτη ευκαιρία! Είναι άλλωστε και ένας σούπερ γευστικός και έξυπνος τρόπος να φάμε όλοι περισσότερα λαχανικά. Αν τα φτιάξετε, μην ξεχάσετε το hashtag #elenaswellthyproject και φυσικά να με κάνετε tag στο @elenakanteraki ώστε να τα δω και εγώ! Προς το παρόν να είμαστε καλά να μαγειρεύουμε, να απολαμβάνουμε την υγιεινή μας διατροφή, να δημιουργούμε, να περνάμε όμορφα!

 

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *