Coconut curry κοτόπουλο με γλυκοπατάτες

Τα ”ΝΑΙ” υπέρ της συνταγής αυτής από εσάς ήταν στο 100% από το σχετικό poll που σας έβαλα στο Instagram, οπότε φυσικά δεν μπορούσα να σας χαλάσω χατίρι και να μην τη μοιραστώ μαζί σας! Comfort, αρωματικό, ζεστό, χορταστικό και φουλ θρεπτικό, ιδανικό πιάτο για όλες τις κρύες μέρες του χειμώνα που θέλουμε κάτι γρήγορο και εύκολο που να κερδίζει και σε όλα τα σημεία. (Σημείωση: αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να το φτιάξετε με κοτόπουλο, πολύ καλές επιλογές για την πηγή πρωτεΐνης σας είναι και το τόφου ή το κεμπάπ σόγιας.)

 

 

Εκτός λοιπόν από την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από το φιλέτο κοτόπουλο (ή το τόφου ή το κεμπάπ σόγιας), η συνταγή αυτή μας προσφέρει και κάποιες ποσότητες σιδήρου, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο. Η γλυκοπατάτα αντίστοιχα μας δίνει απλόχερα φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, B6, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό, βοηθά στην προστασία της όρασης, του ανοσοποιητικού αλλά και του δέρματός μας. Φυσικά και τα μπαχαρικά που περιέχονται στη συνταγή μας δίνουν πολλά οφέλη μαζί με την πλούσια γεύση τους. Η κρέμα καρύδας προστίθεται περισσότερο για τη γεύση και το άρωμα, μιας και η καρύδα περιέχει κατά κύριο λόγο κορεσμένο λίπος (χωρίς αυτό φυσικά να είναι από μόνο του κάτι κακό, ιδιαίτερα τα λίπη της καρύδας που έχουν τόσες ωφέλιμες για τον οργανισμό μας ιδιότητες), δίνει και μια έξτρα αίσθηση κορεσμού αλλά και ζεστασιάς.

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 600-700 γρ. κοτόπουλο στήθος (φιλέτο) κομμένο σε μπουκιές
  • 2 μεσαίες γλυκοπατάτες
  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας
  • κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κυβάκια
  • αλάτι & πιπέρι
  • κάρυ
  • σκόνη τζίντζερ
  • σκόνη σκόρδου

 

(Τα υλικά αυτά βγάζουν 2-3 καλές μερίδες. Φυσικά για μεγαλύτερη ποσότητα προσαρμόζουμε αναλόγως τις ποσότητες των επιμέρους υλικών.)

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κυβάκια. Τις βάζουμε να βράσουν για σχεδόν 5 λεπτά (θέλουμε να τρυπιούνται με το πιρούνι αλλά να μην είναι και πολύ μαλακές). Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το κοτόπουλο προσέχοντας να ψηθεί καλά από όλες τις μεριές (κοινώς να βλέπουμε ότι έχει πάρει χρώμα). Αν κάποια κομμάτια μας έχουν βγει μεγαλύτερα, όταν ψηθεί ικανοποιητικά, μπορούμε να τα σπάσουμε με την ξύλινη κουτάλα μας σε πιο μικρά. Μαζί με το κοτόπουλο, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να ”γυαλίσει”, τη σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα κυβάκια γλυκοπατάτας, το κάρυ, το τζίντζερ και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αδειάζουμε στο τηγάνι την κρέμα καρύδας, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση (δεν έχω γράψει ποσότητες σε όλα αυτά γιατί πάνε με τα γούστα), ανακατεύουμε και καπακώνουμε.

Αφήνουμε το φαγητό να ”δέσει” για 7-10′ (ανοίγουμε το καπάκι ανά διαστήματα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε). Μόλις είναι έτοιμο, το σερβίρουμε ζεστό και ιδανικά το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, είτε ωμών λαχανικών είτε ελαφρώς μαγειρεμένων (πχ μπρόκολο) ώστε να έχουμε ένα υπερπλήρες γεύμα με… αντιπροσώπους από όλες τις διατροφικές ομάδες.

 

Ελπίζω να σας αρέσει όταν τη δοκιμάσετε και να σας φανεί και εσάς εύκολη και πρακτική συνταγή. Θα περιμένω τα σχόλια, τις ερωτήσεις, τις προτάσεις, τις ιδέες και τις παρατηρήσεις σας και φυσικά σας προτρέπω να τη μοιραστείτε με όποιον άλλον εσείς πιστεύετε ότι θα την αγαπήσει. Πείτε μου πώς σας φάνηκε αλλά και δείξτε μου στο Instagram τις δικές σας δημιουργίες χρησιμοποιώντας το hashtag #elenaswellthyproject ή κάνοντάς με tag στο @elenakanteraki.

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *