#foodisfuel (and fun!)

Χρησιμοποιώ το εν λόγω hashtag πολύ συχνά στα posts μου στο Instagram και σκέφτηκα να πούμε δύο λόγια παραπάνω για την κυριολεκτική αλλά και μεταφορική του σημασία, στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και έναν πιο ολιστικό τρόπο προσέγγισης της ευεξίας και ευημερίας μας.

 

 

Γιατί η τροφή είναι καύσιμο;

Κυριολεκτικά η τροφή είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Μας παρέχει θερμίδες, οι οποίες προκύπτουν από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και/ή τα λιπαρά που περιέχονται σε αυτήν. Το σώμα μας χρειάζεται αυτή την ενέργεια, αυτές τις θερμίδες (όσο και αν μαζί δεν αναφερόμαστε σχεδόν καθόλου σε αυτές) για να επιτελέσει τόσο τις βασικές βιολογικές του λειτουργίες (που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας, όπως πχ αναπνοή, πέψη, λειτουργία της καρδιάς κτλ), όσο και για να ανταπεξέλθει στις λοιπές απαιτήσεις της κάθε μέρας μας αλλά και της εκάστοτε φάσης της ζωής μας (από τις μετακινήσεις μας έως τη γυμναστική μας, από την ανάρρωσή μας από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό έως μια ολόκληρη εγκυμοσύνη).

Πέρα από το θέμα της ενέργειας με τη μορφή θερμίδων, μέσω της τροφής προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε για την καλή λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματός μας (βλ. ανοσοποιητικό, αναπνευστικό, πεπτικό, καρδιαγγειακό κτλ). Μάλιστα, στις τροφές τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε τέτοια μορφή, ώστε η απορρόφησή τους να είναι ”γνώριμη” διαδικασία για το σώμα μας, που πολύ σοφά ξέρει πώς να τα αξιοποιήσει, τόσο για την επιβίωση, όσο και για την ευημερία του.

Μεταφορικά τώρα, η τροφή είναι καύσιμο και για τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής μας. Σκεπτόμενοι ότι το κομμάτι της διατροφής αποτελεί έναν από τους πυλώνες της συνολικής μας υγείας και μάλιστα έναν πυλώνα που επηρεάζεται και αλληλεπιδρά έντονα με όλους τους υπόλοιπους, όταν έχουμε επάρκεια, ισορροπία και ποικιλία στο κομμάτι της (δια)τροφής, έχουμε και τα σωστά σωματικά, ψυχικά και νοητικά ”καύσιμα” για να αφιερώσουμε την ενέργειά μας και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.

Ας το σκεφτούμε έτσι: ένας οργανισμός που πεινάει, που στερείται, που δεν τρέφεται γενικότερα επαρκώς και σωστά, πώς θα μπορέσει να αποδώσει και να μοιράζει την ενέργειά του πχ στο να ανταπεξέλθει στην εργασία του, να κυνηγήσει τους στόχους του, να καλλιεργεί υγιείς σχέσεις, να έχει χόμπι και ενδιαφέροντα, πόσο μάλλον να έχει την ενέργεια να γυμναστεί; Όταν έχουμε μονίμως στο μυαλό μας ότι δεν έχουμε χορτάσει, όταν έχουμε λιγούρες για συγκεκριμένες τροφές που μας έχουμε ”απαγορεύσει”, όταν είμαστε κάθε τρεις και λίγο σε κάποια δίαιτα/ακολουθούμε κάποιο διατροφικό σχήμα με κανόνες και αποκλεισμούς-περιορισμούς, πώς θα έχουμε ενέργεια για οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας; Πώς θα έχουμε ισορροπία και αρμονία στην καθημερινότητά μας; Πώς θα μαζέψουμε το μυαλό μας ώστε να επικεντρώνεται στα ουσιώδη και πρωταρχικά;

 

The ”F” word

Food is fuel, but food is also fun! Δεν ζούμε για να τρώμε, αλλά τρώμε για να ζήσουμε. Με οτιδήποτε περιλαμβάνει η έννοια αυτή. Κομμάτι αυτού είναι και απόλαυση και η χαρά, τόσο της γεύσης όσο και της δημιουργικής της διαδικασίας (aka μαγείρεμα, συνδυασμός γεύσεων, χρωμάτων, αρωμάτων, υφών). Η χαρά του να μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας, να συμμετέχουμε στη στενότερη και ευρύτερη κοινωνική ζωή, να δοκιμάζουμε ακόμη κομμάτια της κουλτούρας άλλων λαών, παραδόσεων, τόπων. Μπορούμε να τα έχουμε όλα αυτά και την ίδια στιγμή να μην σαμποτάρουμε και την υγεία και την ευεξία μας. Μέτρο, ισορροπία. ”Καύσιμο” που ξεκινάει από το μυαλό πρώτα απ’ όλα, από τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία μας. Σωστή ενημέρωση για σωστές επιλογές μεν, την ίδια στιγμή όμως και καλλιέργεια της κριτικής μας σκέψης και κατανόησης πάνω στις δικές μας ανάγκες, στο τι μας ταιριάζει, πώς νιώθουμε εμείς καλύτερα στο σώμα μας, τι συνδυάζεται καλύτερα και ευκολότερα με τη δική μας καθημερινότητα και τρόπο ζωής. Όλο αυτό είναι χαρά, ανακάλυψη, αναπροσαρμογή, δοκιμές, αυτοπαρατήρηση, το ”καύσιμο” όπως το αναλύσαμε ακριβώς παραπάνω.

 

Ελπίζω το παρόν άρθρο να σας έδωσε μια ιδέα τόσο της όλης δικής μου νοοτροπίας και κατανόησης γύρω από τη (δια)τροφή, όσο και ενός γενικότερα πιο υγιούς και ισορροπημένου τρόπου προσέγγισης που μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε τα στερεότυπα και τις επιταγές των διαιτητικών trends από το μυαλό μας. Στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να αγαπήσετε τον εαυτό σας και το σώμα σας, να σας φροντίσετε ολιστικά και άνευ όρων. Η έμπνευση και οι ιδέες είναι για να κυκλοφορούν και να μοιράζονται. Μαζί μαθαίνουμε πως ό,τι ταιριάζει και κάνει για τον έναν, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό και ”σωστό” και για τον διπλανό του. Όλοι μας έχουμε το ένστικτο και την εσωτερική φωνή που μας καθοδηγεί στο τι είναι καλύτερο για εμάς. Σκοπός μας είναι να μάθουμε να την ακούμε και να την εμπιστευόμαστε. Δεν σταματάμε λοιπόν να μαθαίνουμε, να ενημερωνόμαστε (σωστά), να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε ευέλικτοι τόσο γύρω από τη διατροφή μας, όσο και γύρω από τη γενικότερη αυτοφροντίδα μας. Όλα συνδέονται άλλωστε!

 

Μοιραστείτε φυσικά το άρθρο με οποιονδήποτε θα μπορούσε να χρειάζεται να το διαβάσει, ας μοιραστούμε την έμπνευση όπως είπαμε. Θα περιμένω τα δικά σας σχόλια, ερωτήσεις, απορίες, προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις κάτω στα comments. Για όλους τους υπόλοιπους τρόπους επικοινωνίας, μπορείτε να κάνετε ένα κλικ εδώ και πολύ σύντομα θα σας απαντήσω.

 

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *