Κάτι περισσότερο από τα New Year’s Resolutions σου…

Είτε μιλάμε για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, είτε της νέας σεζόν, του γενέθλιου έτους αλλά και οποιασδήποτε νοητά νέας αρχής, εκεί που το κοντέρ φαινομενικά μηδενίζει (ή έτσι τέλος πάντων μας αρέσει να το βλέπουμε για να αισθανόμαστε το κύμα ανανέωσης και καινούριου που φέρνει μαζί), αυτό που μας έρχεται πάντα στο μυαλό είναι το τι θέλουμε να κάνουμε και να καταφέρουμε, να κατακτήσουμε στον νέο αυτόν κύκλο που ανοίγεται μπροστά μας. Νέοι στόχοι, επιθυμίες, όνειρα, ιδέες, όλα γεμάτα με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, όλοι οι ορίζοντες ανοιχτοί, όλα τα ενδεχόμενα, η καλή διάθεση. Και είναι ωραία όλα αυτά, πράγματι. Είναι όμορφο να νιώθεις πως η ζωή σου φέρνει νέες ευκαιρίες να κάνεις, να δημιουργήσεις, να δουλέψεις, να καταφέρεις και να επιτύχεις. Τι χρειάζεται όμως για να μην μείνουν αυτά σου τα πλάνα και οι στόχοι απλώς στα χαρτιά και τα τεφτέρια αλλά να γίνουν δράση, καθημερινότητα, πραγματικά επιτεύγματα;

 

Στόχοι & Προθέσεις

Έχουμε μιλήσει σε posts στο Instagram για την έννοια της πρόθεσης, αποκαλώντας την ”γέφυρα μεταξύ του πού βρισκόμαστε τώρα και του πού θέλουμε να είμαστε στο μέλλον”, περιγράφοντας την ως τρόπο να ”είναι” κανείς, στάση ζωής και νοοτροπίας, μια κατάσταση που έχει να κάνει περισσότερο με το συναισθηματικό μας κόσμο και το όλο μας ταξίδι σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, παρά με κάποιον προορισμό. Αντίθετα, οι στόχοι έχουν να κάνουν με πιο απτά και μετρήσιμα, θα λέγαμε, ”εξωτερικά” επιτεύγματα. Πρόκειται για κάτι που κάνουμε, κάτι που πραγματοποιούμε, συνδέονται με έναν τελικό προορισμό και αποτέλεσμα.

Για να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς, και τα δύο χρειάζονται στη ζωή μας. Η πρόθεση είναι αυτή που θα μας φέρει σε επαφή με τον αυθεντικό μας εαυτό, τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις αξίες μας. Είναι κάτι μοναδικά δικό μας, αυτό που πηγάζει από μέσα μας και είναι εδώ για να εμπνέει και να παρακινεί όλες μας τις ενέργειες και πράξεις σε καθημερινή βάση. Έχοντας την πρόθεση του ”να είμαστε”, θέτουμε τις βάσεις για τους υπόλοιπους στόχους μας, οι οποίοι είναι πιο μεταβλητοί στο χρόνο και τις συνθήκες. Μέσα από τη στοχοθεσία, μαθαίνουμε να βάζουμε τις σκέψεις και τις ενέργειές μας σε μια σειρά, να γινόμαστε πιο οργανωτικοί και πειθαρχημένοι, να δοκιμάζουμε τις δυνάμεις και τις ικανότητές μας. Ακόμα και αν δεν μας βγουν ή δεν μας φέρουν τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε, οι στόχοι είναι εδώ για να μας διδάξουν κάθε φορά. Από όλα κάτι βγαίνει άλλωστε!

 

 

 

Αποδομώντας τον στόχο

Για να φτάσουμε στον στόχο, που είναι το ”ειδικό” κομμάτι, πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να ξεδιαλύνουμε μέσα μας την πρόθεση. Δουλειά με τον εαυτό μας, εσωτερική αναζήτηση, κατανόηση των βαθύτερων επιθυμιών και αναγκών μας. Μπορεί να παραακούγεται… πνευματικό (είναι και η πνευματικότητα κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε κάποια στιγμή στα πλαίσια του Κύκλου της Ζωής), στην εποχή όμως που ζούμε με τον καταιγισμό πληροφοριών, επιρροών και δημιουργίας τεχνητών έως και ρηχών ”αναγκών”, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε αυτόν τον χρόνο για τον εαυτό μας. Άλλωστε είμαστε εντελώς ρεαλιστικά και αληθινά ο άνθρωπος με τον οποίο θα ζήσουμε όλη μας τη ζωή! Νομίζω μας το χρωστάμε.

Κάπου εδώ θα μιλήσουμε για την έμπνευση και το influencing. Καλοδεχούμενα και χρήσιμα και τα δύο, εφόσον μπορούμε να διαχωρίσουμε τι κρατάμε και τι αφήνουμε εκτός, να φιλτράρουμε την πληροφορία και το ερέθισμα που δεχόμαστε και αν κρίνουμε ότι κάτι μας κάνει και μας ταιριάζει, να αντλήσουμε την έμπνευση και την ιδέα από αυτό, φέρνοντάς το όμως στα δικά μας μέτρα, στα δικά μας δεδομένα, καθημερινότητα, προσωπικότητα κ.ο.κ. Μην ξεχνάμε ότι ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, μοναδικός και διαφορετικός, συν ότι όσα βλέπουμε στα media είναι απλώς και μόνο ένα κομμάτι που το Χ άτομο επιλέγει να δείξει και να μοιραστεί, ”σουλουπωμένο” μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να μοιάζει φουλ ιδανικό και ονειρεμένο. (Φυσικά κρύβεται πολλή αξιόλογη δουλειά πίσω από αρκετές περιπτώσεις και είναι και αυτές που προσωπικά θαυμάζω, υπάρχει όμως και το ύπουλο κομμάτι του φαίνεσθαι που καλό είναι να αξιολογούμε αναλόγως.) Κρατάμε λοιπόν το θετικό του κομμάτι, την ώθηση και την έμπνευση και προχωράμε παρακάτω…

…στο δεύτερο βήμα που είναι αυτό του να βρούμε το δικό μας μοναδικό ”γιατί”. (Το σχετικό αναλυτικό άρθρο θα το βρείτε εδώ.) Θέτοντας στον εαυτό μας ερωτήσεις που ξεκινούν με γιατί, μέχρι το σημείο που να φτάσουμε στον πυρήνα τους, φτιάχνουμε τη δική μας συλλογιστική πορεία που θα μας αποκαλύψει αν το κίνητρο πίσω από κάθε στόχο που επιθυμούμε να φτάσουμε είναι αυθεντικά δικό μας, αν πρόκειται για κάτι που μας ταιριάζει και μιλάει σε εμάς και την ψυχή μας ή αν απλώς είναι μια εφήμερη επιθυμία που δεν έχει γερές βάσεις και είναι πολύ πιθανό να μας κάνει να τα παρατήσουμε στα μισά της διαδρομής ή με την παραμικρή αναποδιά.

Και αφού έχουμε ξεκάθαρα μέσα μας τα παραπάνω, περνάμε στο κομμάτι της υλοποίησης, της κατάστρωσης του σχεδίου μας. Πώς μας βολεύει να οργανωνόμαστε; Τι θα μας βοηθήσει να ετοιμαστούμε πρακτικά για το κυνήγι των στόχων μας; Μας βοηθάει το γενικότερο περιβάλλον μας και ο περίγυρός μας σε κάτι τέτοιο; Πώς θα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας το σχέδιο δράσης μας; Τι αλλαγές θα χρειαστεί να κάνουμε; Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε; (Χρήσιμο μπορεί να σας φανεί το άρθρο μου για τη χρησιμότητα της καταγραφής στην επίτευξη των στόχων μας που μπορείτε να βρείτε εδώ.) Η πρόθεσή μας πρέπει εδώ να διακατέχει τους στόχους μας, να είναι ενεργή, κινητήριος δύναμη και έμπνευση για να προχωρήσουμε μπροστά. Ξαναλέω, ακόμα και αν δεν επιτύχουμε έναν στόχο μας αυτούσιο, αυτά που θα μάθουμε και θα αποκομίσουμε από την όλη διαδικασία της οργάνωσης και υλοποίησής του θα μας μείνουν σίγουρα ως μαθήματα για την κάθε συνέχεια.

 

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο, να το βρήκατε χρήσιμο, κατανοητό και ενδιαφέρον. Φυσικά θα χαρώ πολύ να το μοιραστείτε για να διαδώσουμε τα vibes της θετικής σκέψης, της ανανεωμένης διάθεσης και όρεξης για νέους στόχους και επιτεύγματα και, γιατί όχι, να γίνουμε μεγαλύτερη παρέα. Περιμένω εδώ τα δικά σας σχόλια, ερωτήσεις, απορίες, ιδέες, παρατηρήσεις και σας εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά, υγεία, χαρά, πληρότητα, δημιουργία, επιτυχίες, αγάπη και αφθονία!

 

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *