Βρες το δικό σου ΓΙΑΤΙ

Στη ζωή δεν αρκεί να θέλουμε πράγματα. Δεν αρκεί να έχουμε όνειρα και στόχους στο κεφάλι μας. Για να υλοποιηθούν άλλωστε, χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από σκέψη και όραμα. Χρειάζεται ένα ισχυρό  ‘‘γιατί’’.

  • Γιατί θέλουμε αυτό που θέλουμε;
  • Ποιο είναι το κίνητρό μας;
  • Τι θέλουμε να πετύχουμε; Γιατί;
  • Σε τι θα μας ικανοποιήσει;
  • Τι θα μας προσφέρει καταφέρνοντάς το;

Μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνουμε στον εαυτό μας για να ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι του δικού μας κινήτρου, της δικής μας επιθυμίας και προσδοκίας για και από τα πράγματα που θέλουμε στη ζωή μας, να βρούμε τι κρύβεται πίσω από τον εκάστοτε στόχο και όνειρό μας. Είναι κάτι προσωρινό; Μήπως αυτό που θέλουμε είναι κάτι το οποίο θέλουμε και να έχει διάρκεια; Ποσότητα ή ποιότητα; Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για αυτό; Πώς σκοπεύουμε να το πετύχουμε;

Αυτός ίσως και να είναι ο λόγος που πολλά εγχειρήματα δεν μας πετυχαίνουν όπως θα θέλαμε: δεν αφιερώσαμε ποτέ ποιοτικό χρόνο και φαιά ουσία για να απαντήσουμε ειλικρινά στις παραπάνω ερωτήσεις. Κάπως έτσι λοιπόν συνήθως τα παρατάμε κάπου στη μέση, κάνουμε κάποια πράγματα σαν αγγαρείες και όχι με την ψυχή μας, χάνουμε το στόχο και το focus μας.

 

Οτιδήποτε μένει στο μυαλό μας μόνο σαν σκέψη, μάλλον θα μείνει αποκλειστικά εκεί

 

Δεν αρκεί κάτι να το επιθυμούμε. Πρέπει να το θέλουμε πραγματικά, με όλη μας την ψυχή, να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, να το θέσουμε σαν στόχο, να ξυπνάμε τα πρωινά με πείσμα και όρεξη να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί από μέρους μας για να το πετύχουμε.

 

Προσωπικά πιστεύω πολύ στη δύναμη του γραπτού: η σκέψη μεταφέρεται στο χαρτί (προτείνω ανεπιφύλακτα την παραδοσιακή μέθοδο  χαρτί-και-μολύβι), μετουσιώνεται πρώτη φορά από κάτι που υπήρξε απλώς μέχρι τότε στη σφαίρα του νου σε άυλη μορφή, σε κάτι που μπορούμε να το δούμε, να το αγγίξουμε αλλά και να το ακούσουμε διαβάζοντάς το από μουρμουριστά μέχρι δυνατά (your choice!).

Τι προτείνω λοιπόν; Απάντησε στις παραπάνω ερωτήσεις με την ησυχία σου σε χαρτί. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να εκφραστεί, χωρίς να τον κρίνεις. Γράψε αυτό που σου βγαίνει πραγματικά και ειλικρινά εκείνη τη στιγμή και ανάλυσέ το στις ερωτήσεις αυτές. Θα βοηθήσει απίστευτα στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επίσης, η κατάληξη που θα έχει μια τέτοια άσκηση μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική:

 

  • Θετική πλευρά: επικεντρώνεσαι σε αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις και να πετύχεις. Είναι το πρώτο βήμα για να καταστρώσεις τα επόμενα για να οδηγηθείς προς την υλοποίηση και επιτυχία του. Όσο πιο ξεκάθαρο σου είναι το ‘‘γιατί’’, τόσο πιο εύκολα και ξεκάθαρα θα σου έρθουν στο μυαλό και οι απαντήσεις που ζητάς.

 

  • ‘‘Αρνητική’’-Θετική πλευρά: συνειδητοποιείς πως αυτό που (νομίζεις) ότι θέλεις βασίζεται σε σαθρά θεμέλια, δεν είναι το ‘‘γιατί’’ σου αρκετά ισχυρό που σημαίνει πως δεν είναι κάτι που θες αληθινά και ειλικρινά, επομένως έχεις μόλις κάνει την εξακρίβωση ότι δεν αξίζει να χαραμίσεις χρόνο και ενέργεια σε κάτι που δεν μιλάει 100% στην ψυχή σου.

 

Τώρα λοιπόν που διάβασες όλα τα παραπάνω, ελπίζω αρχικά να σε βοήθησαν και να σου έδωσαν ένα κίνητρο να ψάξεις λίγο βαθύτερα μέσα σου. Θα έκαμπτε άραγε τις αντιστάσεις σου και τη σκέψη ότι ‘‘έλα μωρέ, ποιος έχει χρόνο για τέτοια τώρα;’’ αν σου έλεγα πως αξίζεις και με το παραπάνω αυτή την ώρα που θα αφιερώσεις στο να κάνεις μια τέτοια άσκηση; Αξίζεις το χρόνο σου. Αξίζεις το αυθεντικό κίνητρο πίσω από τις αποφάσεις σου. Όλοι μας έχουμε μέσα μας τεράστια δύναμη, απλώς ίσως κάποιες φορές χρειαζόμαστε να το δούμε και να το ακούσουμε και από κάποιον τρίτο για να αρχίσουμε να συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα…

 

Περιμένω τα σχόλιά σου αν κάνεις αυτή την άσκηση και είμαι πάντα διαθέσιμη να το συζητήσουμε, να ακούσω τις ιδέες, προτάσεις, παρατηρήσεις και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να σε βοηθήσει αυτή τη στιγμή. Και, αν σου έρχεται στο μυαλό οποιοσδήποτε που θα του ήταν χρήσιμο ένα τέτοιο άρθρο, μοιράσου το μαζί του!

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *