Καταγραφή: πώς μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις τους στόχους σου;

Όλοι μας έχουμε όνειρα και στόχους που θέλουμε και ελπίζουμε μια μέρα να υλοποιήσουμε. Τα όνειρα αυτά και οι στόχοι βρίσκονται (κυριολεκτικά) στη σφαίρα της φαντασίας μας και αποτελούν ευσεβείς πόθους, μέχρι τη στιγμή εκείνη που θα γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα, η πρώτη πράξη που θα κάνει την αρχή στο timeline του… κυνηγιού τους. Η απόσταση από τη σκέψη και τη φαντασία μας έως την πράξη και πραγματοποίηση; Μια καταγραφή δρόμος! Ναι αμέ! Παρακάτω θα δούμε το πώς η καταγραφή μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την οργάνωση και την πρόοδό μας στο δρόμο για την επίτευξη των όποιων στόχων μας.

 

Η πρόθεση μετράει(;)

Όλα ξεκινούν στο μυαλό μας. Ή και στην ψυχή μας, αν μιλάμε για όνειρα. Κάποιο ερέθισμα, κάπου, κάποτε, πυροδοτεί τη σκέψη. Μέσα από τη σκέψη αυτή προκύπτει και μια πρόθεση, η πρόθεση να δοκιμάσουμε, να κυνηγήσουμε, να φτάσουμε αυτόν τον Χ στόχο. Ανάλογα με το πόσο δυνατή και αληθινή είναι αυτή η πρόθεση, παίρνουμε και τη φόρα και το κίνητρο να πάμε παρακάτω: να βάλουμε κάτω τα δεδομένα μας, να φτιάξουμε ένα σχέδιο πορείας, καθημερινά tasks και πράγματα που πρέπει να γίνουν, να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε το ευρύτερο περιβάλλον μας με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει και να στηρίζει τις προσπάθειές μας. Αρκεί όμως μία πρόθεση για να κρατήσει το ενδιαφέρον και το κίνητρό μας ζωντανά; Όχι (ίσως) από μόνη της. Η πρόθεση είναι απλώς κάτι το εσωτερικό, υπάρχει μέσα μας και μπορεί να μας σπρώξει μέχρι κάποιο σημείο. Είναι σαν μια γέφυρα που ενώνει το πού βρισκόμαστε στο τώρα με το πού θέλουμε να είμαστε στο μέλλον. Από εκεί και έπειτα, η ροή των πραγμάτων ξεκινάει με τις πράξεις μας, τις ενέργειές μας, εκεί που η πρόθεση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και να βγαίνει έξω στον υλικό κόσμο, κινητοποιώντας τις πράξεις μας αυτές κάθε μέρα.

 

Η χρησιμότητα της καταγραφής

Κάπου εδώ είναι που μπαίνει και στο παιχνίδι η τεχνική της καταγραφής. Είτε είναι κανείς πιο ”παραδοσιακός” (βλ. χαρτί και μολύβι) ή πιο παιδί της τεχνολογίας, το σίγουρο είναι πως η καταγραφή μπορεί να βοηθήσει τόσο στην οργάνωση πριν τα πρώτα βήματα προς το στόχο, όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας προς αυτόν, σημειώνοντας κάθε βήμα που έγινε, κάθε δοκιμή, κάθε τι που πήγε καλά ή που δεν δούλεψε, την πρόοδο, τα πισωγυρίσματα, τι ήταν εύκολο, τι ήταν πιο δύσκολο, μετρήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις, οτιδήποτε εξυπηρετεί το άτομο κάθε φορά.

Να πούμε βέβαια εδώ πως η καταγραφή είναι άλλο ένα εργαλείο που εξαρτάται αποκλειστικά από το κάθε διαφορετικό άτομο. Πρόκειται για μια τεχνική που δεν είναι για όλους και δεν ταιριάζει και σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Ανάλογα πάντα με τον στόχο του καθενός, τη φύση του στόχου, τη χρονική διάρκεια ή περιθώριο ολοκλήρωσής του (αν υπάρχει κάποιο τέτοιο όριο), ανάλογα με το ίδιο το άτομο, τους σκοπούς του, την προσωπικότητά του… Όλες αυτές οι παράμετροι καλό είναι να ζυγίζονται, τόσο εξ αρχής, όσο και κατά τη διάρκεια του κάθε εγχειρήματος. Σκοπός της καταγραφής δεν είναι η τελειότητα. Σε τίποτα. Πόσο μάλλον ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε και να κάνουμε το πρώτο βήμα. Το έχουμε ξαναπεί άλλωστε πως το κυνήγι της τελειότητας μπορεί να γίνει πηγή δυστυχίας και αρνητικών συναισθημάτων, κακής σχέσης με τον εαυτό μας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, πόσο μάλλον όταν γίνεται αυτοσκοπός. Σκοπός της καταγραφής είναι η πρόοδος, είναι η διευκόλυνση στα βήματά μας, η διατήρηση του κινήτρου μας, το σημείο αυτό αναφοράς, στο οποίο θα βλέπουμε από πού και πώς ξεκινήσαμε και πού και πώς έχουμε φτάσει. Η αποτύπωση σε ύλη, με οποιονδήποτε τρόπο, συνιστά άλλωστε και τη μεταφορά του από την ιδέα και τη σκέψη στον πραγματικό, υπαρκτό κόσμο. Αν αυτό από μόνο του δεν έχει μια δύναμη και μια δυναμική, τότε τι;

 

The project

 

Τι προτείνω λοιπόν; Να ξεκινήσουμε την πορεία μας προς τον στόχο μας λύνοντας και απαντώντας πρώτα μέσα μας το δικό μας ”γιατί” (διαβάστε το άρθρο εδώ σχετικά). Έχοντας ένα ισχυρό ”γιατί”, έχοντας μια ισχυρή πρόθεση, μπαίνουμε νοητά στη διαδικασία θέσης στόχων. Από εκεί και έπειτα, βρίσκουμε τον τρόπο που μας βολεύει και μας ταιριάζει ώστε να οργανωθούμε για να ξεκινήσουμε αυτό μας το ταξίδι. Βρίσκουμε τον τρόπο εκείνο που μας είναι πιο ευχάριστος και αποδοτικός στο να καταγράφουμε όλα όσα είπαμε παραπάνω. Και απλώς ξεκινάμε! Δεν περιμένουμε ποτέ ότι θα είναι όλες οι συνθήκες ιδανικές και όλα στην εντέλεια. Είναι εντελώς ουτοπικό και τραβάει την αναβλητικότητά μας επ’ αόριστον, για να μην πούμε και το πόσο μας καθυστερεί από την ίδια την ουσία των στόχων μας που είναι το ταξίδι στην ανακάλυψη των δυνάμεων, των ταλέντων και των δυνατοτήτων μας που όσο περισσότερο ψάχνουμε, τόσο περισσότερα θα βρίσκουμε.
Και, το πιο σημαντικό, βρίσκουμε ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους να μας επιβραβεύουμε για κάθε βήμα που κάνουμε, για κάθε στιγμή που μπορεί να πιέσαμε τον εαυτό μας λίγο παραπάνω, για κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο επίτευγμα προς τον στόχο. Ας θυμόμαστε πάντα πως οτιδήποτε κάνουμε, το κάνουμε για εμάς, για την δική μας εξέλιξη και πρόοδο, από αγάπη στον εαυτό μας, για να γίνουμε καλύτεροι τόσο μέσα μας όσο και (προς τα) έξω. Γιατί το αξίζουμε.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο, μοιραστείτε το ελεύθερα με κάποιον που θα του χρησίμευε λίγη έμπνευση για να κάνει το πρώτο βήμα προς τους δικούς του στόχους. Αφήστε μου τα σχόλια, τις ερωτήσεις, τις απορίες, τις ιδέες, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας, όλα ευπρόσδεκτα!

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *