Το detox των Χριστουγέννων

Ελπίζω ο τίτλος αυτός να σας έκανε να ανοίξετε και να ξεκινήσετε να διαβάζετε το άρθρο. Μα, πιο πολύ, ελπίζω αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω να περάσουν στο μυαλό και την ψυχή σας και να τα κρατήσετε όχι μόνο για τις (φετινές) γιορτές αλλά και για κάθε σας μέρα, κάθε φάση της ζωής σας, κάθε εποχή του χρόνου.

 

Ακούμε τη λέξη ”detox” και μας έρχεται στο μυαλό η αποτοξίνωση, η απομάκρυνση βλαβερών ουσιών από το σώμα μας, η εκκαθάριση και το… ξεσκαρτάρισμα στη διατροφή μας, η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών και η προσέγγιση ενός πιο ”καθαρού” και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δεν είναι λάθος! Να θυμάστε και να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το σώμα μας σε καθημερινή και 24ωρη βάση έχει τους δικούς του μηχανισμούς και διόδους αποτοξίνωσης (δέρμα, νεφρά, έντερο, συκώτι) και είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία τους, κάνοντας πιο υγιεινές, απλές και φυσικές επιλογές στη διατροφή μας, όσο και πίνοντας αρκετό, καθαρό νερό αλλά και βότανα που έχουν ένα σωρό ιδιότητες και που τα έχουμε τόσο παραγκωνισμένα και κακώς δεν τους δίνουμε μια ευκαιρία να μπουν στην καθημερινότητά μας. Άσκηση, μασάζ και στεγνό βούρτσισμα σώματος, πιο ”καθαρές” επιλογές σε οτιδήποτε βάζουμε στο δέρμα αλλά και στο σπίτι μας και τόσα τόσα άλλα!

 

 

Μέχρι εδώ καλά. Γιατί όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που θα βλέπουμε και θα συζητάμε και θα μαθαίνουμε εν καιρώ και γύρω από τα οποία η γνώση και η πληροφορία δεν σταματούν ποτέ. Φυσικά και μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζώης και ένα πιο υγιές και δυνατό σώμα, εδώ όμως προκύπτουν και δύο ακόμα ζητούμενα:

 

i) μαζί μαθαίνουμε να αγαπάμε, να φροντίζουμε και να σεβόμαστε το σώμα μας, να στοχεύουμε στην αλλαγή και υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, σε μια ολιστική προσέγγιση του τρόπου ζωής μας, κάτι που δεν βασίζεται σε καμία περίπτωση σε ακραίες και γρήγορες λύσεις, πόσο μάλλον σε μέρες όπως είναι οι γιορτές που είναι μέρες χαράς, στιγμών με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, χαλάρωσης, παραδόσεων και συνεπώς όχι το ιδανικό διάστημα για να θέσουμε στόχους ή/και να βάλουμε διατροφικούς ή μη περιορισμούς στον εαυτό μας

 

ii) καιγόμαστε και ψάχνουμε και διαβάζουμε τόσα για το detox του σώματός μας, πόσο όμως ασχολούμαστε με το ”detox” του μυαλού και της ψυχής μας; Πόση σημασία δίνουμε σε αυτό που στην ουσία αποτελεί την πρωτεύουσα τροφή μας και αποτελεί τη βάση της συνολικής μας υγείας και ευεξίας;

 

Για αυτό ακριβώς το detox θα μιλήσουμε λοιπόν. Θα βάλουμε στόχο που μπορεί να ξεκινήσει από μέσα από τις γιορτές, έναν στόχο που θα πρέπει να επιδιώκουμε και να τροφοδοτούμε κάθε μέρα, μιας και ο στόχος αυτός εξυπηρετεί σε τεράστιο βαθμό την αληθινή και ουσιαστική μας σχέση με τον εαυτό μας. Η πρωτεύουσα τροφή μας (που αποτελείται από όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας, πλην της διατροφής, πχ σχέσεις, επαγγελματικά, σπιτικό περιβάλλον, δημιουργικότητα, διαχείριση στρες, άσκηση κτλ) είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ”τροφή της ψυχής”, οτιδήποτε συνεισφέρει στην τροφή του εσωτερικού μας κόσμου, των αναγκών και επιθυμιών μας, οτιδήποτε μας προσφέρει ισορροπία και προσωπική ολοκλήρωση. Στον αντίποδα, δευτερεύουσα τροφή πλέον είναι η διατροφή μας, το καύσιμο του σώματός μας ώστε να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά, αυτή που μας καλύπτει το αίσθημα της πείνας, μια λειτουργική και βιολογική μας ανάγκη. Συνεπώς καταλαβαίνουμε πως όταν υπολειτουργεί ή πλήττεται ένας τομέας της υπόλοιπης ζωής μας, κατά πάσα πιθανότητα θα πληγεί και η διατροφή μας, η ενέργειά μας, το πεπτικό μας σύστημα, οι επιλογές μας.

 

  • Φέτος τις γιορτές λοιπόν, αλλά και σε όλες τις γιορτές, στην κάθε μας ημέρα, ας βάλουμε προτεραιότητα να… αποτοξινωθούμε από οτιδήποτε μας κρατάει πίσω από το να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να καταφέρουμε τους στόχους μας.

 

  • Ας αποβάλλουμε τις τοξικές σκέψεις ότι δεν είμαστε αρκετοί, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν έχουμε πειθαρχία, δεν είμαστε σαν τον/την Χ και πάει λέγοντας.

 

  • Ας αποβάλλουμε τα τοξικά συναισθήματα που μας μπλοκάρουν από το να ζήσουμε τις στιγμές μας, από το να μοιραστούμε αυθεντικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας, από το να εκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με τα καλά και τα αρνητικά του, από το να σεβαστούμε, να φροντίσουμε και να αγαπήσουμε το σώμα μας.

 

  • Ας ψάξει ο κάθενας μας μέσα του και ας βρει τι είναι αυτό που τον βαραίνει, που τον βγάζει από τις ισορροπίες του, που τον εμποδίζει από το να γίνει και να είναι όσα έχει επιθυμήσει και ονειρευτεί.

 

  • Ας ξεκινήσουμε δίνοντας ”καθαρή” τροφή, κατανόηση, αγάπη και φροντίδα σε οτιδήποτε υπάρχει μέσα μας και το έξω πάντα θα ακολουθεί και θα λάμπει!

 

 

Εύχομαι υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο, πληρότητα, δημιουργικότητα, ευτυχία, επιτυχίες και κάθε στόχος και όνειρο που υπάρχει μέσα στο μυαλό, να βγει και να πραγματοποιηθεί στη ζωή! Χρόνια πολλά, χαρούμενα Χριστούγεννα και για οτιδήποτε άλλο, θα είμαστε εδώ να τα λέμε, να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι μαζί!

 

 

Περιμένω, όπως πάντα, τα δικά σας σχόλια, ερωτήσεις, παρατηρήσεις, ιδέες, σκέψεις αλλά και ευχές! Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε και στο Instagram στο @elenakanteraki για να τα λέμε σε πιο καθημερινή και άμεση βάση!

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *