Gua sha, dry body brushing & paddle massage για ομορφιά και αποτοξίνωση!

Δεν ξέρω αν σας πέταξα πολλές άγνωστες λέξεις στη σειρά, ελπίζω όμως ότι μέχρι το τέλος του άρθρου θα σας έχω κινήσει την περιέργεια να δοκιμάσετε, αν όχι όλες, έστω κάποιες από τις τεχνικές αυτές και να τις εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης.

Κομμάτι της ολιστικής υγείας και προσέγγισης είναι και η αυτοφροντίδα μας, με οτιδήποτε αυτή συνεπάγεται. Αρκεί ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στον εαυτό μας για να μας περιποιηθούμε, εκείνα τα λίγα αναζωογονητικά λεπτά, για να συνεχίσουμε ή και να κλείσουμε τη μέρα μας. Να θυμάστε πως κάθε κίνηση μετράει, καθώς επίσης και η διάθεση και η ενέργεια με την οποία γεμίζουμε την κίνηση αυτήν. Για να ‘‘μετρήσει’’, έχει μεγάλη σημασία να είναι κίνηση αγάπης και φροντίδας, να γίνεται με θετική διάθεση και όχι με βαριεστημάρα ή αίσθηση ματαιότητας. Οτιδήποτε κάνουμε για το σώμα μας, για τον εαυτό μας, θα μας το ανταποδώσει όσο το κάνουμε με ευχαρίστηση, όρεξη και αγάπη. Όλα είναι ενέργεια, θα το λέω συνέχεια!

Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά παρακάτω μία μία τις τεχνικές αυτές που θα μας βοηθήσουν να αναζωογονήσουμε το δέρμα μας, το σώμα μας, να τα αποσυμφορήσουμε αλλά και να τους δώσουμε ένα χεράκι στις διαδικασίες αποτοξίνωσής τους.

 

  1. Gua Sha

Πρόκειται για μία πανάρχαια τεχνική της Κινέζικης Ιατρικής που αρχικά χρησιμοποιούταν στο σώμα για την ανακούφιση πόνων και αργότερα επεκτάθηκε και στο να εφαρμόζεται στο πρόσωπο.

 

Με πιέσεις με φορά προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη βάση του λαιμού, το Gua Sha αποτελεί μια τεχνική λεμφικής αποστράγγισης στο πρόσωπο, κάνοντάς το να δείχνει πιο φρέσκο, καθαρό και λείο.

Η αλήθεια είναι πως το άμεσο αποτέλεσμα είναι μία αίσθηση χαλάρωσης από το μασάζ που κάνουν οι πέτρες αυτές. Θα δείτε το δέρμα σας λίγο κόκκινο, κάτι όμως που είναι παροδικό, μιας και αυτό που κάνει το Gua Sha είναι να τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και των λεμφικών υγρών, ώστε να κυκλοφορεί φρέσκο αίμα στην επιφάνεια του δέρματος για να θρέψει τους ιστούς και να δουλέψει προς όφελός μας.

 

Παρόμοιο, αλλά πιο ήπιο από το Gua Sha, είναι το Jade Roller που σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας και χρησιμοποιείται με την ίδια λογική, με κινήσεις ανοδικές. (Αν έχετε στο σπίτι σας ή θέλετε να το δοκιμάσετε, σας προτείνω να το φυλάτε στο ψυγείο, ώστε να είναι κρύο στην επαφή με το δέρμα σας, μιας και βοηθάει πολύ ιδιαίτερα το πρωί με το πρήξιμο από τον ύπνο, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στην περιοχή κάτω από τα μάτια για άμεση αίσθηση φρεσκάδας και αναζωογόνησης!)

 

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να έχουμε προετοιμάσει το δέρμα μας με τη χρήση κάποιου λιπαρού προϊόντος, όπως είναι τα έλαια προσώπου, ώστε να βοηθήσει τα εργαλεία να γλιστράνε στο δέρμα και να εφαρμόζεται η σωστή πίεση (σκοπός μας δεν είναι να τραυματίσουμε τους ιστούς μας, ούτε να τραβήξουμε το δέρμα άγαρμπα, αλλά οι κινήσεις μας να είναι ήπιες και ανοδικές).
Σαν τεχνική δεν ενδείκνυται για δέρματα που έχουν υποστεί ενέσιμες θεραπείες, καθώς μπορεί να ‘‘μετακινήσει’’ το υλικό, όπως επίσης και δεν κρίνεται ιδανικό για δέρματα με τραυματισμούς, ερεθισμούς ή έντονης μορφής ακμή.

 

Μία σύντομη αναζήτηση στο YouTube θα σας βοηθήσει να βρείτε πληθώρα με βίντεο σωστής εφαρμογής της τεχνικής, να δοκιμάσετε και να βρείτε τι σας βολεύει και σας ταιριάζει. Επίσης μπορείτε να βρείτε πλήρη σετ με πέτρες Gua Sha & Jade Roller εδώ.

 

  1. Dry Body Brushing

Dry γιατί γίνεται σε στεγνό δέρμα με στεγνή, σκληρή βούρτσα (ιδανικά με φυσική, οικολογική τρίχα, σαν τις επιλογές που μπορείς να βρεις εδώ).

Εκτός από εξαιρετική μέθοδο απολέπισης, το dry body brushing ανοίγει το δρόμο για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας μέσω του δέρματος: ανοιχτοί πόροι -> ιδρώτας -> απελευθέρωση τοξινών.  Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος (κάτι που συνεπάγεται και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα και τους ιστούς), καθώς επίσης και τονώνει τη μεταφορά των λεμφικών υγρών στο σώμα μας. Εξαιρετικό είναι επίσης και για τη μείωση της γνωστής όψης φλοιού πορτοκαλιού στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους.

=> Λείο και απαλό δέρμα λοιπόν, καλύτερη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών τους ιστούς, ώθηση και απομάκρυνση των ρύπων και τοξινών από το σώμα μας σε μόλις λίγα λεπτά τη φορά!

 

Το dry brushing γίνεται με ανοδικές, κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από τα πόδια και ανεβαίνοντας προς τα πάνω, με φορά πάντα προς την καρδιά. Και εδώ φυσικά χρειάζεται προσοχή στην πίεση που θα ασκήσουμε, καθώς σκοπός μας δεν είναι να… γδάρουμε το δέρμα μας, αλλά να το κάνουμε να κοκκινίσει ελαφρώς (κάτι που υποχωρεί σε μερικά λεπτά) ώστε να φύγουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά του και να κινητοποιηθεί η κυκλοφορία του αίματος. Περισσότερη έμφαση δίνουμε στα πιο σκληρά σημεία (όπως φτέρνες, αγκώνες, γόνατα) αλλά και σε εκείνα που συνήθως παρουσιάζουν μεγαλύτερη συμφόρηση, όπως είναι οι μηροί, οι γλουτοί, οι γοφοί. Εξυπακούεται ότι το dry brushing ΔΕΝ εφαρμόζεται στο πρόσωπο!

 

  1. Paddle Massage

Για το τέλος άφησα το ξύλινο αυτό εργαλείο που χρησιμοποιείται στο σώμα με σκοπό τη λεμφική αποσυμφόρηση, ώστε να βοηθήσει στην κινητοποίηση των υγρών της λέμφου (το λεμφικό σύστημα, σε αντίθεση με το κυκλοφορικό, δεν έχει δική του ‘‘αντλία’’ και συνεπώς χρειάζεται μια εξωτερική παρέμβαση για την τόνωση της κυκλοφορίας των υγρών του στο σώμα μας), βοηθώντας έτσι στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών αλλά και την αποβολή των τοξινών, την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών στο σώμα, όπως και στη ‘‘διαμόρφωσή’’ του, μιας και χρησιμοποιείται πολύ τόσο σε σχήμα σαν το εικονιζόμενο, όσο και σε διάφορες άλλες παραλλαγές, σε διάφορα κέντρα μασάζ και αισθητικής σαν εργαλείο αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. (Το δικό μου το είχα προμηθευτεί από το Amazon πριν έρθει στην Ελλάδα, εσείς όμως μπορείτε να το βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.)

Για να το δουλέψετε, απαιτείται η χρήση κάποιου λιπαρού προϊόντος, όπως είναι τα διάφορα έλαια σώματος, ώστε να μπορεί να γλιστρήσει πάνω στο σώμα. Οι κινήσεις εφαρμογής του είναι ανοδικές από τα πόδια και προς τα επάνω, με φορά προς την καρδιά, όχι με δύναμη αλλά με σταθερές κινήσεις, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη για το κάθε σημείο του σώματος καμπύλη του.

 

 

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι, αν εφαρμόζονται τακτικά, μπορούν να μας δώσουν πολύ ωραία αποτελέσματα. Προσωπικά αγαπώ το dry body brushing και το jade roller κρύο από το ψυγείο τα πρωινά και σας τα γράφω για να τα ξαναδώ όλα και η ίδια και να τα εντάξω πιο συστηματικά στην καθημερινή μου ρουτίνα περιποίησης. Ας μην ξεχνάμε πως τίποτα δεν δουλεύει από μόνο του, πόσο μάλλον να κάνει… θαύματα, αν η προσέγγισή μας δεν είναι ολιστική: καλή, ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, επαρκής ενυδάτωση, καθημερινή αυτοφροντίδα, διαχείριση του καθημερινού μας στρες, όλα παίζουν το ρόλο τους στο να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι μέσα και έξω, εντός και εκτός πιάτου.

 

 

Περιμένω τα δικά σας σχόλια, ερωτήσεις, απορίες, προτάσεις, δικά σας ίσως tips και εμπειρίες από τις παραπάνω μεθόδους, οτιδήποτε άλλο θα θέλατε να μοιραστείτε κάτω στα comments.

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *