EWP Μεσογειακή πίτα ολικής αλέσεως

 

Τη συγκεκριμένη πίτα την είχα εμπνευστεί και φτιάξει στο φετινό Πασχαλινό τραπέζι, μιας και αφενός ποτέ δεν έτρωγα τα παραδοσιακά Πασχαλινά εδέσματα, αφετέρου ήθελα να φτιάξω κάτι που να μην περιέχει ζωικής προέλευσης τρόφιμα αλλά να ταιριάζει ωραία με την εποχή, να είναι χορταστικό, ζουμερό, θρεπτικό και φυσικά νόστιμο, με επιρροές από τη Μεσογειακή κουζίνα, που θα μπορώ να μοιραστώ με όλη την οικογένεια.

 

Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι κατάφερα το στόχο μου, μοιράζομαι τη συνταγή εδώ μαζί σας για να τη φτιάξετε και εσείς, να την ευχαριστηθείτε και την ίδια στιγμή να φάτε και τα λαχανικά σας, να έχετε ένα πλήρες γεύμα (ιδιαίτερα αν τη συνοδεύσετε και με λίγη έξτρα σαλατούλα και εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κανονικό αντί για φυτικό τυρί θα πάρετε και λίγη πρωτεϊνη παραπάνω) αλλά και να εμπλουτίσετε το μαγειρικό σας ρεπερτόριο με μια πίτα διαφορετική από τις κλασσικές που έχουμε συνηθίσει.

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ολικής αλέσεως
  • 3 μεσαία κολοκυθάκια
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά
  • 2 μεγάλα πράσα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • τριμμένο τυρί επιλογής (ζωικό ή φυτικό)
  • αλάτι & πιπέρι
  • γλυκιά πάπρικα, ρίγανη
  • τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι επιλογής
  • ελαιόλαδο (για την επάλειψη και το σωτάρισμα)

 

 Εκτέλεση:

(Η συνταγή είναι για ταψί που βγάζει 6 μεγάλα κομμάτια. Εσείς αν έχετε μεγαλύτερο ή μικρότερο, αυξομειώστε τις ποσότητες.)

Με τη βοήθεια πινέλου, απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του ταψιού. Από πάνω τοποθετούμε 2 φύλλα διπλωμένα στη μέση (αν έχετε πιο μεγάλο ταψί, μπορείτε να βάλετε 4 φύλλα ανοιγμένα κανονικά).

Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια και το καρότο. Κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια και την προσθέτουμε στο μείγμα.

Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και σωτάρουμε σε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι μέχρι να ‘‘γυαλίσουν’’ και να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα μυρωδικά μας και 5-6 κ.σ. τριμμένης φρυγανιάς για να τραβήξει τα υγρά των λαχανικών. Μπορεί να δείτε ότι χρειάζεται κι άλλο, οπότε προσθέστε αναλόγως.

Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί μας και από πάνω ρίχνουμε το τριμμένο τυρί ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια με μια λεπτή στρώση.

Καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα (σε μικρό ταψί είναι 1 διπλωμένο στα 2 και μισό ακόμα), κλείνουμε καλά τα πλαϊνά, απλώνουμε με το πινέλο ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε σε κομμάτια με το μαχαίρι και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα και αντιστάσεις. (Αν φυσικά κρίνετε ότι χρειάζεται παραπάνω ή ίσως και λιγότερο, go for it, γνωρίζετε τον φούρνο σας καλύτερα.)

Την αφήνουμε να κρυώσει καλά γιατί ‘‘δένουν’’ καλύτερα τα υλικά και δεν θα μας διαλυθεί στο σερβίρισμα. Άλλωστε όλες αυτές οι μεσογειακές γεύσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι τρώγονται καλύτερα κρύες!

 

 

Αν φτιάξετε την πίτα, θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σας φάνηκε. Φυσικά για οποιαδήποτε ερώτηση, σχόλιο, ιδέα, πρόταση, παρατήρηση, μην διστάσετε να μου γράψετε από κάτω. Αν το ανεβάσετε στο Instagram, περιμένω τα tags/mentions σας στο @elenakanteraki ή #elenaswellthyproject για να το δω και εγώ! Καλά wellthy μαγειρέματα και καλή σας απόλαυση!

 

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *