Διατροφικά tips για ένα πιο… cool καλοκαίρι

Η συνολική άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους, αλλά και να μας ωθεί στο να αλλάξουμε συνήθειες, να υιοθετήσουμε κάποιες πιο eco-friendly πρακτικές και να σταματήσουμε νοοτροπίες του τύπου ότι ‘‘σιγά μωρέ, όλοι το κάνουν, εγώ θα κάνω τη ζημιά ή την αλλαγή;’’ ή και να σκεφτόμαστε πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, άρα οι πράξεις ενός και μοναδικού ατόμου θα έχουν μηδενικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Λάθος! Γιατί αν σκεφτόμαστε τελικά όλοι έτσι, οι σκέψεις μας θα κατευθύνουν τις πράξεις μας και το αποτέλεσμα θα είναι η χειροτέρευση όλων των φαινομένων που ελπίζω και εύχομαι να καταφέρουμε να αποτρέψουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τις γενιές μετά από εμάς αλλά φυσικά και τον πλανήτη μας. Ας κοιτάξουμε λοιπόν να τις κατευθύνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, να κάνει ο καθένας μας το καλύτερο που μπορεί, να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο. Just saying…

 

Σας έκανα αυτή τη μικρή (αλλά σημαντική) εισαγωγή για να δούμε σήμερα μερικά χρήσιμα tips που θα μας βοηθήσουν να φροντίσουμε τη διατροφή και το σώμα μας όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, καθώς υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε ώστε να νιώθουμε όμορφα και άνετα και να κρατήσουμε τις ισορροπίες μας στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

 

1. Νερό, νερό και πάλι νερό! Πολύ σημαντική η ενυδάτωση στις υψηλές θερμοκρασίες (και τον υπόλοιπο χρόνο φυσικά), καθώς λόγω της εφίδρωσης αλλά και της γενικότερης προσπάθειας του σώματός μας να προσαρμοστεί στις καιρικές συνθήκες, χάνουμε σημαντική ποσότητα νερού και μαζί με αυτό σημαντικούς ηλεκτρολύτες και μέταλλα. Πίνουμε λοιπόν λίγο παραπάνω νερό από όσο πίνουμε/χρειαζόμαστε συνήθως για να είμαστε καλυμμένοι και φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας πάντα νερό (ιδανικά σε δικό μας παγούρι, ώστε να αποφύγουμε τα πλαστικά μπουκαλάκια) όχι παγωμένο, αλλά δροσερό, ώστε να μην… κοντράρει την προσπάθεια του οργανισμού μας να κρατήσει τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

2. Τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα ωμά, καθώς είναι πλούσια σε νερό, μέταλλα, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες (βλ. κάλιο για παράδειγμα) και έτσι και μας δροσίζουν, και μας παρέχουν θρέψη αλλά και βοηθούν στο να αποκατασταθεί η ισορροπία στον οργανισμό μας.

 

3.  Το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι η στιγμή εκείνη του χρόνου που καλούμαστε να… τσιμπήσουμε λίγο παραπάνω το αλάτι στο φαγητό μας. Το νάτριο και το χλώριο που περιέχονται στο αλάτι είναι σημαντικοί ηλεκτρολύτες που βοηθούν να αναπληρώσουμε τα αντίστοιχα που χάνουμε με την εφίδρωση. Καλή λύση, εκτός από το αλάτι στο φαγητό, είναι και οι αλατισμένοι ξηροί καρποί που μπορούμε να έχουμε μαζί μας εύκολα κάπου στην τσάντα μας για ένα quick fix ανά πάσα στιγμή.

 

4. Αποφεύγουμε τις πολύ βαριές τροφές, κυρίως εκείνες που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά αλλά και όσες εκ δικής μας πείρας γνωρίζουμε ότι συνήθως δυσκολευόμαστε να χωνέψουμε και μας φέρνουν δυσφορία, μιας και με τη ζέστη κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο που θα θέλαμε! Αντ’ αυτού επιλέγουμε πιο ελαφριές και εύπεπτες τροφές, ακούμε το σώμα μας και δεν το ζορίζουμε.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε τα παραπάνω στο μυαλό μας ώστε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, χαιρόμαστε όμως και το καλοκαίρι μας, τον ήλιο, τη θάλασσα, τις παρέες μας και τους δικούς μας ανθρώπους, τα τοπία γύρω μας. Το καλοκαίρι είναι ξεγνοιασιά και όχι καταπίεση και κανόνες. Βγαίνουμε λίγο από… την πρίζα και κάνουμε μια παύση στην καθημερινότητα όλης της χρονιάς. Γεμίζουμε μπαταρίες, εικόνες, εμπειρίες, αναμνήσεις και στιγμές.

 

Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο το παραπάνω άρθρο, να σας έβαλα σε σκέψεις και για τα περί πιο βιώσιμων, οικολογικών πρακτικών (που μπορούμε αν θέλετε να δούμε σε μελλοντικό άρθρο) αλλά κυρίως να σας βοήθησα με τα μικρά αυτά tips, να τα δοκιμάσετε και να δείτε τη διαφορά.

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *