Κιμάς Beyond Meat: η δική μου συνταγή για… δυνατή μακαρονάδα!

Οι ψήφοι σας για συνταγή στο poll στο Instagram ήταν στο 100% για να σας δώσω τη δική μου συνταγή για μακαρονάδα με κιμά Beyond Meat. Δεν θα σας χαλούσα χατίρι φυσικά, κυρίως όταν μιλάμε για έναν κιμά που αξίζει την προσοχή μας για πολλούς λόγους: α) είναι 100% φυτικός με βάση του την πρωτεϊνη μπιζελιού, β) αποτελεί την τέλεια, εύκολη και γρήγορη εναλλακτική τόσο για τους vegans/vegetarians, όσο και για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, γ) έχω δει να πείθει γευστικά και τους πιο… παραδοσιακούς του είδους γιατί η γεύση του ειλικρινά μπερδεύει κόσμο! Θα βάλω κάπου εδώ και ένα δ) μιας και ο συγκεκριμένος κιμάς δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που τον καθιστά κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Εσείς διαλέξτε απλώς τον τύπο ζυμαρικού που θα τον συνοδεύσετε, ετοιμάστε και μια πράσινη σαλάτα να τους κάνει συντροφιά και ακολουθήστε τα βήματα παρακάτω!

 

 

*Πριν προχωρήσουμε στη συνταγή να ξεκαθαρίσω ότι το post αυτό δεν είναι sponsored από την εν λόγω εταιρία και αποτελεί απλώς δική μου επιλογή και προτίμηση. Και γενικότερα να έχετε υπόψιν ότι στις σελίδες μου θα σας δείχνω μόνο αυτά που μου αρέσουν και χρησιμοποιώ και εγκρίνω, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.*

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 πακέτο κιμά Beyond Meat (αν είστε πάνω από 3-4 άτομα, σίγουρα θέλετε παραπάνω)
  • 1 μεσαίο καρότο
  • 1/2 χρωματιστή πιπεριά (προαιρετικά)
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1-2 κ.σ. κέτσαπ
  • αλάτι & πιπέρι
  • ξερό θυμάρι & ξερή ρίγανη
  • σκόνη σκόρδου ή/και κρεμμυδιού (ή τα αντίστοιχα στη φρέσκια τους μορφή)
  • σκόνη κουρκουμά, κανέλλα, πάπρικα (προτείνω τα πρώτα στη μύτη του κουταλιού, την πάπρικα όση σας αρέσει, γλυκιά ή καπνιστή)

 

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί, αδειάζουμε μέσα τον κιμά και σπάμε συνεχώς με την κουτάλα ώστε να πάρει τη μορφή κιμά και να ψήνεται σιγά σιγά ομοιόμορφα, να βλέπουμε ότι παίρνει χρώμα. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να ρίξουμε και το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε και σπάμε μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, προαιρετικά τη χρωματιστή πιπεριά που μπορούμε είτε να την έχουμε περάσει στον τρίφτη είτε να την έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας.

 

Ρίχνουμε νερό στο τηγάνι μέχρι απλώς να σκεπάσει το υπόλοιπο μείγμα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κέτσαπ. Βάζουμε όλα μας τα μυρωδικά και μπαχαρικά, ανακατεύουμε καλά να πάνε όλα παντού, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά ώστε να μαγειρευτεί ο κιμάς σιγά σιγά και να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. Το τσεκάρουμε και ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι ο κιμάς έχει πιει το περισσότερο νερό και ότι το μείγμα έχει δέσει ωραία. Συνολικά χρειάζεται γύρω στα 10-15′. Αν δείτε ότι σας πίνει το νερό πιο γρήγορα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο. (Προσωπικά όταν κλείνω τη φωτιά, αφήνω το τηγάνι όπως είναι κλειστό πάνω στο μάτι με ελάχιστο νεράκι παραπάνω, ώστε να συνεχίσει να ”μαγειρεύεται” με την υπόλοιπη θερμότητα που βγάζει το μάτι και να κρατήσει την υγρασία του).

 

Όταν είναι έτοιμος, σερβίρεται ζεστός πάνω από τα ζυμαρικά της επιλογής σας. Εμένα μου αρέσει να ρίχνω και μερικές σταγόνες ταμπάσκο στο πιάτο μου για λίγο πιο πικάντικη γεύση! Τυρί ή όχι από πάνω, η επιλογή είναι δική σας. Σας προτείνω να το φτιάξετε κάποια Κυριακή ενδεχομένως, σαν κλασσικό οικογενειακό comfort food και, γιατί όχι, να δοκιμάσετε  τη συγκεκριμένη συνταγή κιμά και σε άλλα πιάτα (πχ παστίτσιο). Βάλτε φαντασία και αγάπη και θα σας πετύχει σίγουρα!

 

Αν το φτιάξετε, περιμένω να μάθω τις εντυπώσεις σας (και να το δω με hashtag #elenaswellthyproject φυσικά)! Για σχόλια, ερωτήσεις, απορίες, ιδέες, παρατηρήσεις, οτιδήποτε θέλετε να μοιραστείτε, αφήστε μου από κάτω ένα σχόλιο και φυσικά βρείτε με στο Instagram @elenakanteraki για όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα!

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *