Summer is a state of mind…

Αυτό εδώ δεν θα είναι άλλο ένα άρθρο για το πώς να χάσεις τα τελευταία κιλά πριν τις διακοπές σου, δεν θα είναι για να σου πει τι να προσέξεις στην ταβέρνα, στο beach bar, στο μπουφέ του πρωινού, δεν θα είναι για να σε γεμίσει σκέψεις και άγχος για το πώς θα έπρεπε να δείχνεις ή να τρέφεσαι για να βγεις στην παραλία. Στην παραλία θα βγεις, θα περάσεις όμορφα, θα δημιουργήσεις στιγμές και αναμνήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, θα δεις μέρη διαφορετικά, θα γελάσεις, θα βγάλεις φωτογραφίες, θα δοκιμάσεις γεύσεις, θα ξεκουραστείς και θα γεμίσεις μπαταρίες και θετική ενέργεια. Αυτό το καλοκαίρι στόχος μας είναι να το βρούμε και να το νιώσουμε στην ψυχή μας, να πετάξουμε στην άκρη έγνοιες και σκοτούρες, να βάλουμε τις εξωτερικές φωνές στο mute και να ακούσουμε καλύτερα το σώμα μας, τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας. Το καλοκαίρι στην τελική, εκτός από εποχή, είναι και στάση ζωής!

 

Προφανώς και κανένας μας δεν γυρνάει απλώς έναν διακόπτη και ξαφνικά… ”όλα μοιάζουν καλοκαίρι”. Μπορούμε όμως να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να ψάχνει και να βρίσκει αυτά που αποκομίζει από το κάθε τι που έρχεται στο δρόμο του. Για να συμβεί βέβαια αυτό, πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, τις φάσεις που βιώνουμε, να κάνουν τον κύκλο τους. Μόνο έτσι θα μπορούμε να τα επεξεργαστούμε ολοκληρωμένα και να φτάσουμε να μάθουμε και να ανακαλύψουμε κάτι νέο για εμάς. Είναι όλα αυτά άλλωστε σαν τους κύκλους της ζωής: ο χειμώνας που γίνεται καλοκαίρι, το ουράνιο τόξο που βγαίνει μετά τη βροχή, το φως που διαδέχεται το σκοτάδι… You get the idea!

 

Και κάπως έτσι, όπως όλα κάνουν τον κύκλο τους, φτάνει και το μυαλό και το σώμα να θέλει τις διακοπές του. Διακοπές δεν σημαίνει απαραίτητα παραλία, νησί, ταξίδι και πάει λέγοντας. Διακοπές μπορεί να είναι οτιδήποτε διακόπτει τη συνηθισμένη ρουτίνα, τη ροή της καθημερινότητας όπως την ξέρουμε: με τις υποχρεώσεις τις, το πρόγραμμα, τις απαιτήσεις, την απαραίτητη οργάνωση, το τρέξιμο να τα προλάβουμε όλα. Αυτή η διακοπή, η παύση, σε συνδυασμό με τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία του καθενός μας, παίρνει κάθε φορά τη μορφή που της δίνουμε εμείς, τη μορφή αυτού που έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας χώρο, χρόνο, κατανόηση, φροντίδα και αγάπη. ”Τι χρειάζομαι; Τι έχω ανάγκη; Τι μου έχει λείψει να (μην) κάνω; Τι θα με κάνει να νιώσω καλά/όμορφα;” είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και όλο το χρόνο.

 

 

Το καλοκαίρι είναι μια συμβολική εποχή άλλωστε. Όλα είναι πιο φωτεινά, πιο ανάλαφρα, πιο χρωματιστά, η μέρα μεγαλύτερη, η προσμονή της ξεκούρασης, των διακοπών, των στιγμών με αγαπημένα πρόσωπα, ο πολύτιμος-λίγο-παραπάνω-ύπνος, τα μπάνια και τα παγωτά που μετράμε στον τελικό μας απολογισμό, οι ορμόνες της χαράς και η βιταμίνη D που κάνουν πάρτι κάτω από τον ήλιο, η θάλασσα… Λίγος χρόνος να τα ρουφήξουμε όλα αυτά μέσα μας, να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να τα βιώσει στο πετσί του, να τα ”φωτογραφίσει” με τα μάτια του, να απολαύσει πραγματικά τις στιγμές αυτές χωρίς περισπασμούς και χωρίς σκέψεις σαν αυτές που (κακώς αλλά επιτυχώς) προσπαθούν να μας περάσουν τα διάφορα μέσα. Η εικόνα του σώματος, η σχέση με το φαγητό και τη διατροφή, η σύγκριση με το τι κάνει ο ένας και ο άλλος για καλοκαίρι και τι κάνουμε ή δεν κάνουμε εμείς… Γιατί να αφήνουμε τέτοιες σκέψεις να μας κλέβουν τη χαρά και τις στιγμές; Γιατί να μην μπορούμε απλώς να υπάρξουμε σε αυτές τις στιγμές, να τις ευχαριστηθούμε και να τις ζήσουμε ΓΙΑ ΕΜΑΣ και με τα δικά μας μέτρα και σταθμά; Όπως λέμε εδώ και για τη διατροφή, έτσι θα πούμε τώρα και για όλα τα υπόλοιπα: δεν υπάρχει ένας τρόπος, ένα είδος σε οτιδήποτε που να ταιριάζει σε όλους! Ο καθένας μας είναι εδώ για να ζήσει τη δική του ζωή, με τις δικές του αντιλήψεις, τις δικές του προτιμήσεις, τη δική του οπτική στα πράγματα, τα δικά του συναισθήματα, προσωπικότητα, δυνάμεις. Αν κάτι λοιπόν γεμίζει, ευχαριστεί και καλύπτει εμάς, αυτό μας αρκεί.

 

Είμαι εδώ λοιπόν για να σου θυμίσω ότι (και) αυτό το καλοκαίρι είναι δικό σου. Οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι, είτε αυτό είναι μέρος είτε φάση ζωής. Ή ακόμα και η σχέση με τον εαυτό σου. Είμαι εδώ να σου θυμίσω να μην πέφτεις στην παγίδα των συγκρίσεων. Να μην κουράζεις το μυαλό σου με κανόνες, στερήσεις, παραπάνω άγχη από όσα ήδη έχεις στην καθημερινότητά σου. Πιστεύω ειλικρινά πως όταν δίνουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα μας, όταν κάνουμε ένα βήμα πίσω και προσπαθούμε να μας καταλάβουμε και να μας σεβαστούμε περισσότερο, όταν δίνουμε χρόνο στην ξεκούραση και την αποφόρτισή μας και ζούμε ενσυνείδητα τις στιγμές μας, οι απαντήσεις μας και η δύναμη που κρύβεται μέσα μας έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες για να βγουν στην επιφάνεια. Κρύβεται μια τεράστια δυναμική στην παύση άλλωστε, στην ξεκούραση του σώματος και του μυαλού. Γι’ αυτό και κάθε καλοκαίρι, βάλε στόχο την πρώτη παράγραφο. Βάλε στόχο να χτίσεις πιο ισχυρή σχέση με τον εαυτό σου. Να βρίσκεις τις φωτεινές πλευρές στα πράγματα. Να γεμίζεις τις μπαταρίες σου για οτιδήποτε είναι να έρθει μετά από αυτό. Και αν έχεις στόχους και όνειρα, οι πιθανότητες να τα προσεγγίσεις με αποφασιστικότητα και καθαρό μυαλό είναι πολύ περισσότερες και καλύτερες όταν έχεις κάνει στον εαυτό σου το δώρο της διακοπής της συνήθους ρουτίνας σου, της ξεκούρασης, της αναζωογόνησης, του επαναπροσδιορισμού.

 

Ελπίζω πραγματικά αυτό το άρθρο να σας ενέπνευσε να πάρετε κάτι λίγο από τη μαγεία του καλοκαιριού και να το ενσωματώσετε στη ζωή και τον τρόπο σκέψης σας. Και αν ναι, θα χαρώ πολύ να το μοιραστείτε και με οποιονδήποτε άλλο μπορεί να το χρειάζεται. Για τα σχόλια, τις ιδέες, τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις παρατηρήσεις σας, είμαι πάντα διαθέσιμη τόσο εδώ στα σχόλια, όσο και στο προφίλ μου στο Instagram όπου και τα λέμε καθημερινά.

 

~* Να περάσετε όμορφα οτιδήποτε και αν κάνετε το καλοκαίρι! *~

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *