Ξέρατε ότι ο χώρος στον οποίο ζούμε ή/και δουλεύουμε, εκτός από το ότι αποκαλύπτει πράγματα για την προσωπικότητά μας αναλόγως του πώς είναι διακοσμημένος και τακτοποιημένος, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την ψυχολογία, την ενέργεια και την παραγωγικότητά μας; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι παράγοντες όπως η καθαριότητα, η οργάνωση και τακτοποίηση του χώρου, η φωτεινότητα και ο σωστός αερισμός του μπορούν να είναι μεγάλοι σύμμαχοι (ή σαμποτέρ στην αντίθετη περίπτωση) της γενικότερης υγείας μας, σωματικής και ψυχικής, καθώς και να μας βοηθήσουν σημαντικά στο να είμαστε λιγότερο αγχώδεις, πιο συγκεντρωμένοι, πιο παραγωγικοί αλλά και πιο ξεκούραστοι;
Το ”how to”
Μεγάλη σημασία, εκτός από το να κινούμαστε σε χώρους καθαρούς και τακτοποιημένους είναι και το να έχουμε καθιερώσει μια ”ρουτίνα” που να μας το εξασφαλίζει. Το σπίτι μας, ο χώρος εργασίας μας, είναι χώροι που καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αν κάτι λοιπόν παίζει μεγάλο ρόλο στο τι μας κάνει καλό και τι όχι, στο τι μας γεμίζει ενέργεια και τι μας τη… ρουφάει, αυτό είναι η συχνότητα στην οποία εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αυτό.
Πώς λοιπόν εξασφαλίζουμε τα θετικά οφέλη ενός τέτοιου χώρου; Το βάζουμε σε πρόγραμμα! Διόλου λίγες φορές έχει αποδειχθεί ότι οι ρουτίνες και ο προγραμματισμός σε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, μας βοηθάει όχι μόνο να τα πραγματοποιήσουμε, αλλά και να τα έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας. Παρ’ όλο που το να κρατήσουμε τους χώρους μας καθαρούς και τακτοποιημένους είναι κάτι που απαιτεί καθημερινή μας μέριμνα (λίγο συμμάζεμα από εδώ, λίγο από εκεί και πάει λέγοντας), είναι σημαντικό να έχουμε μία μέρα στην εβδομάδα όπου αυτό θα γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος: η γνωστή σε όλους μας γενική καθαριότητα. Καθαριότητες όλων των ειδών, αερισμός του χώρου, τακτοποίηση, ίσως επισκευή σημείων όπου μπορεί να χρειάζεται, όλα μετράνε και όλα είναι εξίσου σημαντικά και αξίζουν την προσοχή μας σε μια μέρα όπου θα τους δοθεί προτεραιότητα. Πολύ βολική σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να θεωρηθεί μία μέρα από το Σαββατοκύριακο (ή οποιαδήποτε μέρα μας επιτρέπει το δικό μας πρόγραμμα, η οποία θα είναι σχετικά κενή από άλλες χρονοβόρες υποχρεώσεις), ώστε να έχουμε το χρόνο και την ηρεμία που χρειαζόμαστε για να σηκώσουμε μανίκια και να κάνουμε το χώρο μας να λάμπει!
Κάτι βασικό που θα μπορούσαμε να έχουμε κατά νου, είναι ότι ο χώρος μας (είτε μιλάμε για το σπίτι μας ή για το χώρο εργασίας μας κ.ο.κ) είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Συνεπώς του αξίζει προσοχή και φροντίδα, με τον ίδιο τρόπο που οι ίδιοι καθημερινά φροντίζουμε τον εαυτό μας, από το να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, μέχρι το να πατήσουμε μια παύση και να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες για να καθαρίσει το μυαλό μας.
Μερικά δικά μου tips λοιπόν για θετική ροή ενέργειας στο χώρο που θεωρώ πως αξίζει να λάβετε υπόψιν και να δοκιμάσετε και εσείς (και θα το συζητήσουμε και στα σχόλια από κάτω) είναι τα εξής:
• Το είπαμε και παραπάνω, η καθιέρωση μίας ημέρας την εβδομάδα όπου θα γίνονται όλες οι γενικές καθαριότητες. Ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, πλυντήριο, αερισμός του χώρου, αλλά και πιο μικρές δουλειές που στους ρυθμούς της καθημερινότητας συνήθως αναβάλουμε να κάνουμε και τις βρίσκουμε έτσι συνέχεια μπροστά μας.
-> Δίνουν αίσθηση ανανέωσης και φρεσκάδας στο χώρο αλλά και στη διάθεσή μας.
• Δεν περιμένουμε να συσσωρευτούν πράγματα για να τα μαζέψουμε/πλύνουμε/καθαρίσουμε (βλ. άπλυτα στο νεροχύτη, ψίχουλα σε πάγκους, σκόνη/χνούδια στο πάτωμα κτλ), αλλά μαζεύουμε τη στιγμή που θα το δούμε.
-> Οτιδήποτε αφήνουμε να συσσωρεύεται (και θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε σε πραγματικά ”οτιδήποτε”!), εκτός του ότι μας βάζει σε περισσότερες δουλειές μετά, δεν βοηθάει ούτε το χώρο, ούτε τη διάθεσή μας και την αίσθηση άνεσης στο χώρο μας.
• Ξεσκαρτάρισμα, η απόλυτη ψυχοθεραπεία! Φροντίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε ξεσκαρτάρισμα στους διάφορους χώρους μας, μιας και πολλές φορές μαζεύονται πράγματα όπως παλιές αποδείξεις από αγορές και λογαριασμούς, χαρτάκια διαφόρων ειδών και μεγεθών, ρούχα που πια δεν τα φοράμε, υλικά στην κουζίνα μας που τα έχουμε παρατήσει μισοτελειωμένα γιατί παίρνουμε συνέχεια καινούρια, καλλυντικά και αξεσουάρ στο μπάνιο μας στην ίδια λογική και πάει λέγοντας.
-> Ανακυκλώνουμε όσα μπορούμε, χαρίζουμε, πετάμε. Μια δοκιμή ξεσκαρταρίσματος θα σας πείσει για το πόσο ανάλαφρο θα αισθανθείτε μετά τόσο το χώρο σας, όσο και τον ίδιο σας τον εαυτό! Για να μην πούμε για το πόσο βοηθάει στο να έχουμε επίγνωση του τι έχουμε και τι όχι.
• Επαρκής αερισμός του χώρου. Μια καλή στιγμή να ανοίξουμε παράθυρα και να φρεσκάρουμε τον αέρα είναι τόσο όταν ξυπνάμε το πρωί (μιας και τη νύχτα συνήθως είναι όλα κλειστά +bonus ότι ο φρέσκος αέρας μας ”ξυπνάει” καλύτερα), όσο και όταν μαγειρεύουμε, γυμναζόμαστε, αλλά κυρίως όταν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά και καθαριστικά, μιας και όσο λίγοτερα χημικά και τοξικές ουσίες εισπνέουμε, τόσο καλύτερα.
-> Ο φρέσκος αέρας είναι άκρως απαραίτητος τόσο για το σώμα και την υγεία μας, όσο και για τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την ψυχολογία και το γενικότερο αίσθημα ευεξίας μας.
• Σωστός φωτισμός. Όχι μόνο το φυσικό φως της ημέρας μας φτιάχνει τη διάθεση, ζεσταίνει το χώρο μας, τον κάνει να δείχνει πιο μεγάλος και άνετος αλλά και εμάς να βλέπουμε καλύτερα, αλλά και το τεχνητό φως που θα επιλέξουμε για τον κάθε χώρο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά.
-> Πιο αναλυτικά για το τεχνητό φως και τη σημασία του μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μου για την ιστοσελίδα του Lightheaven κάνοντας κλικ στο link.
• Go green! Τα φυτά δεν είναι μόνο για τις βεράντες, τα μπαλκόνια και τους κήπους, αλλά υπάρχουν και φυτά ιδανικά για εσωτερικούς χώρους για να διαλέξει κανείς αυτά που του ταιριάζουν από όλες τις απόψεις.
-> Πέρα από το ότι ομορφαίνουν το χώρο και μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πιο κοντά στη φύση, τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα αλλά και την ενέργεια του χώρου μας.
Ελπίζω να βρήκατε το άρθρο αυτό χρήσιμο και ενδεχομένως να μάθατε και κάποια καινούρια πράγματα. Θα χαρώ να διαβάσω τις απόψεις σας, σχόλια, ιδέες, δικά σας tips, απορίες, ερωτήσεις, παρατηρήσεις, καθώς και να μάθω αν έχετε κάποια δική σας ρουτίνα παρόμοιας φύσεως γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς ποιον μπορεί να εμπνεύσει με κάτι δικό του…!
Με αγάπη,
Έλενα 🙂