Food freedom 101

Μπορεί σαν ορολογία κάπου να το έχετε πετύχει και εσείς, μπορεί και όχι. Μπορεί ακόμα και να το κάνετε πράξη χωρίς να το γνωρίζετε καν! Μέσα από το παρακάτω άρθρο μου θα μοιραστώ μαζί σας τις δικές μου σκέψεις επί του θέματος, καθώς και θα προσπαθήσω να σας βάλω στο όλο mood της… ”διατροφικής ελευθερίας”.

 

Τι είναι λοιπόν ο διατροφική ελευθερία;

Θα ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας ότι το κομμάτι της ελευθερίας εδώ δεν σημαίνει πως τρώει κανείς ανεξέλεγκτα, αλόγιστα ή/και συνέχεια. Μαζί μιλάμε πάντα για ισορροπία: όπου ”ισορροπία”, βάζουμε κατά νου ότι η διατροφή μας εξυπηρετεί αρχικά την υγεία μας, τη θρέψη μας, την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών, μεταξύ των οποίων και η ικανοποίηση της πείνας αλλά και της γεύσης. Για να μπορούμε να μιλάμε για ισορροπία, έρχεται στο παιχνίδι και η έννοια της συμπερίληψης, της προσθήκης, λέξεις και τρόποι σκέψης χρωματισμένοι θετικά, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς στέρηση, χωρίς αυστηρούς κανόνες (μπορείτε να διαβάσετε εδώ σχετικό άρθρο). Η ισορροπία δίνει χώρο και σε τροφές πιο… διασκεδαστικές, ίσως λιγότερο θρεπτικές, που όμως ο ρόλος τους είναι κάτι πολύ παραπάνω από την κυτταρική μας θρέψη και την προσφορά βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό μας…

Έχουμε μιλήσει για τις δύο κατηγορίες της τροφής μας, την διατροφή μας (δευτερεύουσα τροφή) αλλά και την πρωταρχική μας τροφή η οποία αποτελείται από οτιδήποτε μας θρέφει εκτός του πιάτου μας (σχέσεις, εργασία, κοινωνική ζωή, ευχαρίστηση, άσκηση, διαχείριση στρες, πνευματικότητα κτλ). Χωρίς φροντίδα και ισορροπία στο πρωταρχικό κομμάτι μας, στις βάσεις και τις ρίζες μας, δύσκολα αυτή μπορεί να επέλθει και στο κομμάτι της καθ’εαυτού διατροφής. Φυσικά ισχύει και το ακριβώς ανάποδο: αν αυθυποβάλουμε τον εαυτό μας σε στέρηση και περιορισμούς, πολύ σύντομα πλήττονται και άλλοι τομείς της ζωής μας μιας και καταφέρνουμε να μας κάνουμε να σκεφτόμαστε συνέχεια το φαγητό με διάφορους τρόπους αλλά και να χαλάμε τη διάθεσή μας χωρίς λόγο. Καταλαβαίνουμε ότι κανένα από τα δύο δεν είναι υγιές και υγιεινό χωρίς το άλλο (”you can’t have the one without the other” που λέει και το τραγούδι!).

Το food freedom δεν είναι άλλο ένα ”σετ” διατροφικών κανόνων και συμπεριφοράς. Δεν είναι όμως και η παντελής απουσία αυτών. Είναι η υιοθέτηση μιας άλλης νοοτροπίας απέναντι στην τροφή, η ενεργοποίηση της ενσυνείδησής μας, ο συντονισμός μας με την πραγματική μας πείνα αλλά και η επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό και τις ανάγκες του. Είναι η κατανόηση ότι δεν υπάρχει ένας τρόπος διατροφής ”ιδανικός και βέλτιστος” για όλους αλλά και ούτε γίνεται σε κάθε φάση και στάδιο της ζωής μας να τρεφόμαστε το ίδιο. Είναι η συνειδητοποίηση πως όλα μας συνδέονται μεταξύ τους, πως στη ζωή χωράνε τα πάντα, πως το παν είναι η αγάπη και ο σεβασμός στο σώμα και τον εαυτό μας. Αν ξεκινάμε με αυτές τις βάσεις και αυτό το σκεπτικό, μπορούμε σταδιακά να μάθουμε να δίνουμε στον οργανισμό μας τόσο αυτά που χρειάζεται για να είναι υγιής, όσο και να δίνουμε χώρο και για τις μικρές απολαύσεις της ζωής.

 

Είμαστε αυτό που τρώμε;

Και ναι και όχι. Ναι, υπό την έννοια ότι η τροφή που διασπάται μέσω της διαδικασίας της πέψης πηγαίνει και θρέφει όλα μας τα κύτταρα, τα χτίζει, τα αναδομεί, τους δίνει την απαραίτητη ενέργεια. Όσο καλύτερη ποιοτικά είναι αυτή η τροφή, τόσο πιο ωφέλιμη είναι και για το σώμα και τον οργανισμό μας. Τους βασικούς κανόνες όλοι τους γνωρίζουμε: αρκετό νερό, φρούτα, λαχανικά όλων των χρωμάτων, σύνθετοι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, ποικιλία ώστε να τροφοδοτούμε σωστά και επαρκώς τον οργανισμό μας.

Το όχι πάει λίγο πιο πέρα. Καμία μας επιλογή δεν μπορεί να μας ορίσει ως άτομα, ως ανθρώπους. Γιατί τίποτα που απλώς φαίνεται δεν φτάνει τόσο βαθιά και στην ουσία των πραγμάτων όπως αυτό που είναι. Θεωρώ πως έχουμε πολλά περισσότερα να επιδείξουμε, να δώσουμε, να προσφέρουμε και να δημιουργήσουμε από το είδος της τροφής που επιλέγουμε.

 

Η ελευθερία είναι επιλογή. Δεν έχει καμία αίσθηση βάρους ή/και υποχρέωσης. Εμπεριέχει επίγνωση, ενσυναίσθηση, αυτογνωσία, σεβασμό, την ίδια στιγμή όμως και μια έμφυτη περιέργεια για δοκιμές, ανακάλυψη, απελευθέρωση. Λειτουργεί και με το ένστικτο. Το ένστικτο που μας λέει ότι μέσα μας γνωρίζουμε το δικό μας καλό, κατανοούμε, αντιλαμβανόμαστε. Αυτό είναι που θέλω να σας περάσω, αυτό είναι που θέλω να μοιραστώ. Ελευθερία, απόλαυση, ισορροπία. Όχι φόβος, στέρηση, περιορισμοί.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, αφήστε μου τη δική σας άποψη στα σχόλια, καθώς και τις δικές σας ιδέες, ερωτήσεις, απορίες, παρατηρήσεις, προτάσεις. Φυσικά μην παραλείψετε να το μοιραστείτε αν το βρήκατε ενδιαφέρον και σας έδωσε μια μικρή ενθάρρυνση και παρακίνηση να πάρετε την υγεία σας στα χέρια σας και να κινηθείτε προς μια πιο ολιστική και ισορροπημένη προσέγγιση.

Μπορείτε πάντα να μου στείλετε το δικό σας μήνυμα συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας που υπάρχει στο site, όπως επίσης και να με ακολουθήσετε στο Instagram για μια πιο άμεση, καθημερινή επικοινωνία και αλληλεπίδραση.

 

 

Με αγάπη,
Έλενα 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *