Διακοπές… Η ευχάριστη εκείνη διακοπή της ρουτίνας, της καθημερινότητας όπως τη ζούμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο, είτε αυτό λέγεται δουλειά, σχολή/σχολείο, οποιουδήποτε είδους υποχρέωση μπορεί να αποτελεί τη συνηθισμένη ροή των πραγμάτων. Ξεκούραση σώματος, μυαλού και ψυχής, γέμισμα μπαταριών με όμορφες εικόνες, γεύσεις, μέρη, ανθρώπους, αναμνήσεις… Ακόμα και να μην υπήρξε βέβαια η δυνατότητα της φυσικής απόδρασης σε κάθε ”επισημότητα” για όλους (νησιά, παραθαλάσσια μέρη, ξενοδοχείο, ταβέρνες κτλ), σίγουρα οι μέρες που έχει ο καθένας μας για να βγει από την πρίζα της πραγματικότητας έχουν έναν πιο χαλαρό χαρακτήρα: φαγητό έξω (που συνεπάγεται περισσότερο αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη κτλ), παγωτά, αλκοόλ (και ίσως όχι τόση κατανάλωση νερού όπως θα συνέβαινε σε μια απλή καθημερινή ημέρα), ακατάστατος ύπνος, μικρή αποχή ίσως από άσκηση και αυτοφροντίδα, έκθεση στον ήλιο και πάει λέγοντας. Και, μεταξύ μας, δεν υπάρχει κάτι κακό σε όλα αυτά. Το λέει και η λέξη: διακοπές!
Αυτό που μας συμβαίνει συνήθως όταν επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας, είναι να αισθανόμαστε πιο φουσκωμένοι, πρησμένοι, χωρίς ίσως τόση ενέργεια. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών, τόσο λόγω της όχι τόσο προσεγμένης διατροφής (ποσοτικά και ποιοτικά), όσο και λόγω της αφυδάτωσης από όλα τα παραπάνω. Επιπλέον, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο με την αλλαγή περιβάλλοντος, το ταξίδι και τις αλλαγές ωραρίων να αποσυντονίζεται το πεπτικό μας σύστημα, κατά κύριο λόγο το έντερο, γι’ αυτό και είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και δυσφορία. Τα καλά νέα είναι πως όλα αυτά διορθώνονται και μάλιστα εύκολα, γιατί είναι ζήτημα λίγων ημερών να επανέλθουμε στις καλές μας, υγιεινές συνήθειες και να νιώσουμε ξανά ανάλαφροι και με περισσότερη ενέργεια.
Το άρθρο αυτό είναι ένα δωράκι μου για εσάς. Δωράκι αγάπης, καθώς θα λέμε συνέχεια εδώ μαζί πως οτιδήποτε κάνουμε για εμάς, το κάνουμε με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό στον εαυτό μας. Στη σελίδα αυτήν δεν πρόκειται να βρείτε ούτε μαγικές λύσεις, ούτε ακραίες, επιθετικές και γρήγορες μεθόδους. Δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε κάτι γρήγορα, αλλά να καλλιεργήσουμε συνήθειες που θα μας γίνουν δεύτερη φύση, να ακούμε και να σεβόμαστε το σώμα μας, να μας φροντίζουμε ολιστικά, εντός και εκτός πιάτου. Και για να διαμορφωθεί μια (καλή) συνήθεια, χρειάζεται αυτό να γίνει σταδιακά, χρειάζεται το χρόνο της, χρειάζεται να μας είναι κάτι ευχάριστο και από πίσω της να υπάρχει ένα ισχυρό ”γιατί”. Γιατί θέλουμε λοιπόν να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για εμάς να επανέλθουμε στις καλές μας συνήθειες μετά τις διακοπές; Πώς θα μας κάνει να νιώσουμε καταφέρνοντάς το; Αφού λοιπόν απαντήσουμε, ο καθένας για τον εαυτό του, αυτά τα ερωτήματα, ας περάσουμε στο… παρασύνθημα για να δούμε μαζί τα tips εκείνα που θα μας βοηθήσουν να επανέλθουμε εύκολα, ευχάριστα και υγιεινά στον πιο ανάλαφρο εαυτό μας.
- Δεν μας πιάνει πανικός και ανυπομονησία, πράγμα που μεταφράζεται σε ”δεν καταφεύγουμε σε ακρότητες”! Με την απλή επιστροφή μας σε όσα κάναμε πριν, το σώμα θυμάται και προσαρμόζεται. Είναι πολύ σημαντικό να το εφοδιάσουμε με θρεπτικά συστατικά, να το ενυδατώσουμε επαρκώς, να το φροντίσουμε, να το κινήσουμε. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα που θα σοκάρει τον οργανισμό μας.
- Νερό! Το Α και το Ω. Βάζουμε στόχο να ξεκινάμε τη μέρα μας με 2 ποτήρια (περίπου 500ml) σε θερμοκρασία δωματίου (όχι κρύο, γιατί είναι πολύ απότομο για το σώμα μας). Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο… ενδιαφέρον και να αποκομίσουμε κάποια έξτρα οφέλη, μπορούμε να στείψουμε μέσα μισό λεμόνι ή λάιμ (έξτρα βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και κάλιο που βοηθάει με την αποβολή των περιττών υγρών) ή να αφήσουμε για όλο το βράδυ μέσα στο νερό μας ένα φακελάκι μέντα ή λουίζα που εκτός από τη δροσερή και αναζωογονητική τους γεύση, έχουν και διουρητική δράση, καθαρίζουν τα νεφρά και το λεμφικό σύστημα. Δικός μου επίσης αγαπημένος είναι και ο φυσικός χυμός αλόης που μπορεί να καταναλωθεί είτε μόνος του είτε μέσα σε κάποιον από τους παραπάνω τρόπους και βοηθάει πολύ μεταξύ άλλων και στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου (ο αγαπημένος μου είναι της Natuevo, φυσικά not sponsored).
- Τροφές με νερό και φυτικές ίνες: το δίδυμο της επιτυχίας! Φρούτα και λαχανικά σε κάθε μας γεύμα. Έτσι πιάνουμε τόσο τον ημερήσιο μας στόχο κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, όσο και εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με έξτρα ενυδάτωση, βιταμίνες, μέταλλα, ηλεκτρολύτες (που θα ρυθμίσουν και τα επίπεδα νερού του σώματος, συνεπώς και την καρακράτηση υγρών), αλλά και φυτικές ίνες που βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου, ώστε να επανέλθουμε στους ρυθμούς μας και να φύγει το φούσκωμα και η δυσφορία. (Εννοείται πως κρατάμε τα γεύματά μας ισορροπημένα και δεν αποκλείουμε ομάδες όπως οι υδατάνθρακες και τα καλά λιπαρά, αλλά φροντίζουμε να τρώμε επαρκώς και σωστά.)
- Προσέχουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη. Αυτό είναι κάτι που μας αφορά όλο το χρόνο και όχι μόνο μετά τις διακοπές μας. Μέτρον άριστον. Τη διατροφή μας θέλουμε μεν να την απολαμβάνουμε, την ίδια στιγμή όμως να μας είναι και ωφέλιμη, θρεπτική και να μας δίνει ενέργεια, χωρίς να μας βαραίνει και να μας κάνει να νιώθουμε φουσκωμένοι και ληθαργικοί. (Συγκεκριμένα για το αλάτι μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο εδώ.)
- Μασαζάκι κανείς; Και όμως, το μασάζ είτε με τα χέρια μας είτε με τη βοήθεια εργαλείων (μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο εδώ), εκτός του ότι βοηθάει πολύ σε θέματα κατακράτησης υγρών, πρηξίματος αλλά και όψης φλοιού πορτοκαλιού, μας φέρνει και πιο κοντά με το σώμα μας, μας χαλαρώνει, αποτελεί μια ένδειξη φροντίδας και αγάπης για τον εαυτό μας. Πολύ βασικό λοιπόν δεν είναι μόνο το τι κάνουμε εξωτερικά, αλλά και το τι ανάγκη μας θρέφει αυτό εσωτερικά και συνεπώς τι αντίκτυπο έχει στην όλη ψυχολογία μας.
- Χαλαρωτική και βοηθητική, ιδιαίτερα με πρηξίματα στα πόδια, είναι η στάση κατά την οποία ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα πόδια μας σε σχεδόν ορθή γωνία με τον τοίχο/την πλάτη του κρεβατιού. Κατευθύνει το αίμα αλλά και τα λεμφικά υγρά προς τη σπονδυλική μας στήλη, ανακουφίζει τα κουρασμένα πόδια αλλά και τυχόν πόνους στη μέση ή/και την πλάτη. Λίγα λεπτά μόνο αρκούν, εκεί προς το τέλος της μέρας, για να αποσυμφορηθούμε και να χαλαρώσουμε.
- Και φυσικά άσκηση! Και εδώ πάλι χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αφενός η κίνηση του σώματός μας, αφετέρου να γίνει ως επαναφορά και επιστροφή στις δικές μας συνήθειες. Από εκεί και έπειτα, μπορούμε σταδιακά να δοκιμάσουμε διαφορετικά στυλ εκγύμνασης, να παίξουμε με την ένταση και τη διάρκεια. Η άσκηση είναι χαρά, ευεξία, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας βοηθάει σε πολύ περισσότερους τομείς της ζωής μας από ό,τι αρχικά μπορεί να φαίνεται.
Φυλάξτε κάπου το άρθρο αυτό, δοκιμάστε τα παραπάνω tips μου και με ενδιαφέρει πολύ να μάθω στα σχόλια τι σας δούλεψε καλύτερα, τι σας άρεσε περισσότερο, καθώς και αν έχετε και εσείς δικά σας tips ”επαναφοράς”. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχει συγκεκριμένη χρονική στιγμή που θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε, καθώς η φροντίδα του εαυτού μας μετράει και έχει αξία και σημασία όλο το χρόνο. Θυμηθείτε, αγάπη και μόνο αγάπη! Μοιραστείτε λοιπόν το άρθρο και με άλλους που μπορούν να ωφεληθούν! Ελπίζω να σας άρεσε, να σας φανεί χρήσιμο και ενδιαφέρον.
Με αγάπη,
Έλενα 🙂